«Вибори» в ОРДЛО: в чому користь для України та що буде з «Мінськом»

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Бойовики, скоріш за все, підтягують техніку, тому що якраз свої шаблони накладають на нас. Вони думають, що Україна, щоб зірвати псевдовибори, може розпочати якийсь наступ. Звичайно, нам це не потрібно, але ж у РФ мислять за власними шаблонами.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, оцінючи проведення псевдовиборів у ОРДЛО.

«Ескалації з боку РФ не буде, тому що вони чекають наших виборів. Вони сподіваються взяти не частину України, а всю країну. Тому щонайменше до президентських, а, може, й до парламентських виборів з їхнього боку військового наступу чекати не варто. Просто тому, що переважає інша стратегія», – зазначив Дикий.

Він додав, що в разі, якщо Україна обере адекватну українську владу, в Кремлі це розумітимуть і тоді можуть переходити до військових методів.

«Стягування техніки зараз – це накладання на нас своїх уявлень. Вони вважають, що Україна може спробувати заради зриву цих фейкових виборів почати наступ», – уточнив експерт.

На його думку, покарати окремо за ці псевдовибори РФ не вдасться, але це буде дуже важливий аргумент для того, щоб зберегти ті санкції, які вже є.

Він нагадав, що Італія виступає за пом’якшенням та поступове зняття санкцій з РФ.

Псевдовибори в ОРДЛО – гарний аргумент для тих, хто категорично проти пом’якшення санкцій на той момент, коли вирішуватиметься питання про їх продовження.

За його словами, в РФ роблять нам чудовий подарунок.

«Можливо, вони готують його для себе. Однак суть у тому, що псевдовибори суперечать Мінським домовленостям. «Мінськ» зайшов у глухий кут. Варіантів розблокувати його немає, процес приречений, він став валізою без ручки. Ані ми, ані РФ не можемо собі дозволити першими оголосити про вихід із Мінського процесу», – пояснив фахівець.

Усі давно розуміють, що процес безперспективний, але ніхто не може взяти й оголосити про це. Всі мусять повторювати, що «Мінськ» триває, підкреслив він.

«Ці псевдовибори суперечать Мінським домовленостям і наші західні союзники матимуть повне право запитати, який може бути «Мінськ» після цих виборів? Можливо, РФ готує для себе такий варіант, щоб включити до процесу нових переговорників, Україна заявить, що діалог із ними вести не буде, а тоді РФ заявить, що Україна зриває «Мінськ». Це може бути однією з причин, чому взагалі ці псевдовибори влаштували», – наголосив експерт.

Проте, на його думку, все ж таки більш реалістичним є інший варіант. Багатьох уже давно «зачистили», від усіх найбільш відомих персонажів не залишилося й сліду, тому потрібно хоча б для своїх виборців якось легалізувати тих, кого вони ставлять зараз.

«Формат для легалізації – псевдовибори. Скоріш за все, це основна причина, для чого вони це роблять», – резюмував Євген Дикий.

Відзначимо, США закликали жителів ОРДЛО не ходити на псевдовибори, які призначені на 11 листопада.

Як змінювалося ставлення союзників до РФ, читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: