Безпілотник США провів розвідку на Донбасі

Читать на русском
Дрон Global Hawk міг спостерігати за всією територією ЛДНР і прикордонними областями Росії.

Стратегічний безпілотних ВПС США RQ-4A Global Hawk здійснив багатогодинний розвідувальний політ вздовж лінії розмежування на Донбасі напередодні так званих «виборів» у самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на дані західних авіаційних ресурсів у неділю, 11 листопада, передає «Слово і Діло».

Порошенко прокоментував псевдовибори в ОРДЛОУкраїна очікує засідання країн Великої сімки і реакції партнерів з ЄС, США, Канади й усього світу на вибори в ЛДНР.

Американський дрон, що вилетів з авіабази Сігонелла на італійському острові Сицилія, майже вісім годин курсував уздовж лінії розмежування на Донбасі.

При цьому під час польоту в повітряному просторі над Донбасом американський розвідник кілька разів підлітав на відстань приблизно від 40 до 60 км до районів Бєлгородської, Воронезької та Ростовської областей Росії, які межують з Україною. У той момент розвідник перебував над Новопсковським районом Луганської області України.

На Донбас американський безпілотник летів через повітряний простір Греції, Болгарії і Румунії.

Згідно з відкритими джерелами, RQ-4A Global Hawk, на борту якого міститься камера з високою роздільною здатністю, інфрачервоний сенсор і радар для відстеження рухомих об'єктів, призначений для ведення стратегічної повітряної розвідки на глибину понад 300 км на території супротивника.

У разі польоту на великих висотах Global Hawk здатен проводити огляд великих територій, здійснювати розвідку точкових цілей з високою роздільною здатністю і передавати розвідінформацію командуванню в реальному режимі часу через супутниковий канал зв'язку. RQ-4A Global Hawk, що має злітну масу 15 тонн і розмах крила близько 40 метрів, може патрулювати протягом 30 годин на висоті до 18 тисяч метрів.

Американські стратегічні безпілотники в останні роки регулярно здійснюють розвідувальні польоти поблизу Донбасу і прикордонних територій Росії.

Нагадаємо, сепаратисти оголосили про рішення провести 11 листопада так звані «вибори» в «ЛДНР» через тиждень після загибелі в Донецьку глави «ДНР» Олександра Захарченка. У Москві тоді проведення цих «виборів» назвали «необхідним за сьогоднішніх умов заходом».

Напередодні президент України Петро Порошенко закликав громадян країни, які перебувають на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, не брати участь у незаконних виборах керівників «ЛДНР», призначених на 11 листопада. А СБУ відкрила кримінальну справу за фактом їхнього проведення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: