Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Валерій Іщенко

Читать на русском
Народний депутат Валерій Іщенко давав виключно програмні обіцянки, й виконав майже половину з них.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Валерій Іщенко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Іщенко був обраний до Верховної Ради в 2014 році за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції парламентар дав 11 обіцянок, 5 з яких виконав (45%), а одну – провалив.

Єдине, що не зміг виконати Іщенко, – обіцянку про те, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим обласними радами, обраними людьми. Як і більшість його колег із фракції, нардеп підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби», яким скасовуються конкурси на посади голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів РДА. Тепер їх призначає президент, що прямо суперечить обіцянці.

Впорався депутат з обіцянкою домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді минулого року Верховна Рада ухвалила за основу проект нового Виборчого кодексу, який передбачає запровадження механізму обрання нардепів за системою відкритих пропорційних списків. Іщенко віддав свій голос «за».

Крім того, він виконав обіцянку домогтися істотного збільшення витрат на модернізацію і посилення Збройних сил та інших структур. Наприкінці 2015 року Іщенко підтримав державний бюджет 2016 року, в якому витрати на національну безпеку та оборону були збільшені до 113 мільярдів гривень.

Реалізував нардеп також програмну обіцянку домогтися створення системи автономного функціонування судів. Іщенко підтримав законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який запроваджує механізм обрання суддів виключно на конкурсних засадах. У межах закону можна буде запровадити не лише додаткові можливості забезпечення незалежності Вищої ради правосуддя, а й запобіжники проти корпоратизації та закритості судової системи.

У процесі виконання в Іщенка залишається ще п'ять обіцянок. До кінця каденції він має домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори. Виконувати це запевнення він навіть не почав. Так само, як і обіцянку домогтися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. Рада вже ухвалила кілька законопроектів, пов'язаних із функціонуванням АМКУ, але Іщенко за них не голосував.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: