Чи запровадять податок на виведений капітал із нового року?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Ситуація дивна. Однозначного рішення немає. Багато різних історій пов’язано з тим, що бажано, щоб податок був запроваджений із 2019 року, але є перестороги.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фінансовий експерт Андрій Блінов, оцінюючи законопроект щодо заміни податку на прибуток податком на виведений капітал із 1 січня наступного року.

«По-перше, в будь-якому разі порушується норма про те, що зміни законодавства мають відбуватися за півроку до нового фінансового року. Другий момент полягає в тому, що є питання щодо обрахунків випадних доходів. Ані робочі групи, ані міністерства не переконали, що вони мають можливості для компенсації цих випадних доходів», – зазначив Блінов.

За його словами, можливо, варто було б зробити, щоб зміни відбувалися в період зміни влади.

Нова влада, наприклад, говорила б, що ми принципово змінюємо режим митниці, а одним із компенсаторів є саме запровадження більш жорстокого режиму імпорту товарів, щоб було менше різноманітних вікон, уточнив експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що у 2018 році буде завершено ремонт дороги Одеса – РеніСказано 31 березня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

Це серйозні зобов’язання, на словах уряд давно з цим бореться, хоча все одно багато товарів потрапляють саме в контрабандному режимі, підкреслив він.

«Тому цей податок навряд чи буде запроваджений із 1 січня 2019 року. Скоріш за все, обмежаться обіцянками. Невдовзі питання розглядатиметься на комітеті Южаніної, й відповідно, за перебігом цих дискусій стане зрозумілою ситуація. Наразі є сумніви, що законопроект зможе потрапити до сесійної зали й пройти там», – резюмував Андрій Блінов.

У Мінфіні вважають, що прямі втрати бюджету в разі запровадження податку на виведений капітал для всіх платників податку на прибуток підприємств із 1 січня 2019 року складуть 46,7 мільярда гривень.

Нагадаємо, ще 5 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко пообіцяв, що в Україні буде запроваджений податок на виведений капітал.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: