Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Євген Рибчинський

Читать на русском
Рибчинський із семи обіцянок виконав лише три. Йому потрібно підтримати проекти законів про децентралізацію.
Євген Рибчинський

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Євген Рибчинський (депутатська група «Воля народу»).

Рибчинський пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року від одномандатного виборчого округу №211 (Київ, Голосіївський район). Він є заступником голови комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції і людей з інвалідністю. За час каденції нардеп дав лише 7 обіцянок, з яких 3 виконав (43%), а 2 – провалив.

Рік тому Рибчинський заявив, що депутатська група «Воля народу» разом з іншими прогресивними фракціями голосуватиме за ініціативу про те, щоб 25 грудня зробити державним святом.

«25 грудня – це не просто день, коли 2 мільярди християн святкують Різдво Христове. Це не просто день, коли 11 тисяч християнських громад України відзначають свято, це день, коли світ очищується. Святкування 25 грудня разом із 7 січня сприятиме єднанню та взаєморозумінню між численними християнськими громадами України. Дві дати Різдва вже сьогодні святкують наші найближчі сусіди – це Білорусь і Молдова», – заявив нардеп.

Проте документ підтримали лише 8 депутатів із «Волі народу», інші 10 – були відсутні й не голосували.

Провалив Рибчинський передвиборчу обіцянку скасувати пільги для всіх чиновників і максимально скоротити витрати на утримання органів влади.

Нардеп підтримав держбюджет-2017, який передбачав збільшення посадових окладів народних депутатів. Заробітна плата народного депутата становила 25 мінімальних – 36,250 тисячі гривень.

Водночас, коли Рада ухвалювала проект постанови за скасування норми щодо підвищення заробітної плати нардепам, Рибчинський не голосував.

Два роки тому він пообіцяв, що підтримає зняття недоторканності з народного депутата Олександра Онищенка. Відзначимо, що Рада голосувала тричі й з трьох постанов Рибчинський підтримав лише постанову про притягнення Онищенко до кримінальної відповідальності.

Також нардеп виконав запевнення, що «Воля народу» підтримає законопроект, який дозволяє призначити Юрія Луценка генпрокурором без юридичної освіти та досвіду роботи в прокуратурі. За згаданий проект закону проголосували 14 депутатів від «Волі народу».

Впорався нардеп із програмною передвиборчою обіцянкою, що він наполягатиме на скасуванні суддівської недоторканності. Три роки тому, коли Рада ухвалювала постанову про направлення до Конституційного суду України законопроекту «Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів)», Рибчинський був відсутній на голосуванні.

За рік, коли цей законопроект був ухвалений у першому читанні, нардеп підтримав цю законодавчу ініціативу.

Додамо, що влітку 2016 року Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону «Про судоустрій і статус суддів». Новий закон передбачає звуження суддівської недоторканності, адже тепер суддю можуть затримувати на місці скоєння злочину або відразу після цього. Новий орган суддівського самоврядування Вища рада правосуддя замість парламенту дає згоду на арешт суддів у разі скоєння злочину ще до вироку суду. В разі ж затримання судді під час або відразу після скоєння тяжкого злочину, жодної згоди взагалі не потрібно. Рибчинський голосував «за».

Нардепу потрібно виконати ще дві обіцянки. Одна з них – передвиборча: Рибчинський обіцяв підтримувати реформу децентралізації влади.

Ще, депутат у жовтні 2018 року заявив, що якщо постанова про встановлення тимчасового мораторію на відключення населенню електроенергії та газу ігноруватиметься, депутатська група «Воля народу» оголосить бойкот і не братиме участь у пленарних засіданнях.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: