Перейменування Московського патріархату: що важливо для України?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Свого часу це вже обговорювалося. Щодо топоніміки в назвах, потрібно чітко зрозуміти, що може називатися українським. Тобто ключове тут розуміння, чи йдеться про те, що є українським за географією. Адже потрібно, щоб були ще й ментальні ознаки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько, оцінюючи заяву Філарета про звернення до ВР із проханням перейменувати УПЦ МП на Російську православну церкву в Україні.

«По суті, УПЦ МП є філіалом РПЦ. Якщо, наприклад, католицька церква або УГКЦ є самостійними структурами, хоча вони в єдності з Римом, але все одно українськими структурами, то УПЦ МП навіть не є суб’єктом міжнародного церковного права. Хоч вони й їздили делегацією до Вселенського патріарха, він ніколи їх не розглядав як самостійну структуру. Лише як філіал Московської церкви в Україні», – зазначив Цибулько.

Тут дуже важливо, щоб церква, яка в єдності, має материнську структуру з певною назвою, фіксувала ці ознаки материнськості в своїй назві, підкреслив він.

«Що таке Українська православна церква, якщо вона є Російською православною церквою за фактом?», – додав політолог.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

Питання використання топоніма «український» у назвах, особливо релігійних організацій, справді потрібно буде окреслювати спеціальним положенням, законом, уточнив він.

За його словами, використання місцевої топоніміки в назвах товарів передбачає спеціальний внесок до місцевого бюджету за використання місцевого топоніма.

«Якщо ця топоніміка українська, то потрібно взагалі думати, чи за використання в назві топоніма «Україна» не передбачити сплату до бюджету, як із використанням місцевої топоніміки, чи обмежити законодавчо, щоб не було симулякрів, підмін. Дуже часто зі злим умислом створюються громадські організації, медійні структури в назвах яких фігурує Україна, а насправді структура працює проти України», – пояснив експерт.

«Важливо все чітко обумовити, адже питання не в свободі совісті, а в бажанні людей реалізувати свободу совісті, щоб її не використовували в антидержавних цілях», – резюмував Володимир Цибулько.

Додамо, Константинопольський патріархат скасував акт про передачу території України під адміністрацію Російської церкви й відтоді в Україні не існує УПЦ Московського патріархату.

Як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять років – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: