В Україні набув чинності закон «Маски-шоу стоп-2»

Читать на русском
У разі відмови в задоволенні клопотання надається можливість звернутися зі скаргою до слідчого судді.

В Україні 4 листопада набуває чинності закон про дотримання прав учасників кримінального провадження (2548-VIII), який більше відомий під умовною назвою «Маски-шоу стоп - 2».

Відповідний законодавчий документ був напередодні опублікований в «Голосі України», пише «Слово і Діло».

«Маски-шоу» в Gulliver: із чим пов'язане захоплення «Вестей» і про що це говорить8 лютого керівництво видання Вести повідомило, що до офіса редакції газети увірвалися працівники поліції, видання не могло працювати. Оцінили інцидент експерти.

«Закон набуває чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування», - йдеться в ньому.

Зауважимо, цим документом вносяться зміни в кілька статей 220, 284, 303, 309 Кримінального процесуального кодексу України (КПК) в частині надання іншій особі, права або законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або його представнику права заявляти клопотання слідчому, прокурору щодо закриття кримінального провадження, якщо існує не скасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з підстав:

  • встановлено відсутність події кримінального правопорушення;

  • встановлено відсутність в діянні складу кримінального правопорушення;

  • набув чинності закон, яким скасовано кримінальну відповідальність за діяння, вчинене особою;

  • щодо певних податкових зобов'язань особи досягнутий податковий компроміс у відповідності з Податковим кодексом.

У разі відмови в задоволенні клопотання надається можливість звернутися зі скаргою до слідчого судді. При цьому передбачено, що постанова слідчого судді про відмову в задоволенні відповідної скарги може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Крім того, передбачена можливість держави, в разі відшкодування шкоди, заподіяної слідчим, прокурором, за рахунок державного бюджету, застосовувати право зворотної вимоги до винних осіб у разі встановлення в їхніх діях складу не тільки кримінального правопорушення, а при наявності ознак дисциплінарного проступку за результатами службового розслідування, проведеного на підставі рішення суду, яким задоволено скаргу на рішення, дії або бездіяльність органу досудового розслідування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: