Санкції РФ: чому до переліку не увійшли Порошенко та Гройсман

Читать на русском
У РФ не наважилися запровадити санкції проти президента та прем’єр-міністра, тому що це вже розцінюється як санкції проти держави.
Слово і Діло

Якщо уважно придивитися до санкційного списку Російської Федерації, до якого увійшли 322 українці та 68 компаній, то говорити про новий виток економічної війни з боку РФ не варто. Таку думку щодо персональних санкцій з боку північного сусіда висловив експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

За словами юриста, тим особам та фірмам, які потрапили під санкції, заморозили рахунки на території РФ, а також заборонили виводити обігові кошти за кордон. Ідеться здебільшого про політичний характер накладання санкцій, хоча українські юридичні компанії можуть оскаржувати їх, наприклад, у Світовій організації торгівлі.

«Не думаю, що санкції можуть відчутно вплинути на економіку України. В списку суб’єктів господарювання немає компаній, що мають серйозний бізнес на території РФ. Якимось чином ускладнити їхню роботи неможливо, тому що там немає їхніх активів. Серед юридичних осіб до санкційного списку не потрапили ті групи, які експортують з України метал або прокат труб, а імпортують з РФ вугілля. Тобто секторально на економіку України санкції впливати не будуть», – впевнений експерт.

Санкції Росії для України: імена українських бізнесменівУ РФ оприлюднили перелік бізнесменів та компаній, проти яких запровадили спеціальні економічні заходи, що суттєво обмежують їхню діяльність на території Росії.

На його думку, коли РФ заборонила експорт своїх товарів через територію України в 2014 році, це був потужний удар, після якого вже важко нав’язати щось потужніше. А зараз РФ своїм економічним інтересам не завдала жодної шкоди. До того ж за великого бажання санкції в сенсі заморожування активів та блокування рахунків легко обійти.

Насправді, санкції – це виключно політичний крок, який перш за все спрямований на внутрішню політику РФ, оскільки зараз там знову активно формується ворожий образ України серед населення.

«Кілька тижнів тому Держдума РФ ухвалила заяву, в якій Україну назвали країною, дії якої мають терористичний характер. Формально це нічого не означає, але в світлі падіння рейтингу Путіна це частина внутрішньої політики. Тобто знову відбувається накручування образу зовнішнього ворога, яким є Україна», – сказав Бондаренко.

Щодо припущень, що це може вплинути на настрої наших політичних еліт перед виборами 2019 року, то, на думку експерта, навряд чи це станеться.

Росія запровадила економічні санкції проти України: що пишуть у соцмережахРосія запровадила економічні санкції проти 322 українців і 68 компаній. До списку увійшли, зокрема, Юлія Тимошенко, син президента та Арсен Аваков.

«Скоріш за все, це буде просто черговий інформаційний привід для обговорення в РФ. А в Україні більше обговорюватимуть ситуацію на рівні «А ти потрапив до списку санкцій?», – зауважив він, додавши, що санкційний список виявися доволі збалансованим.

«До нього потрапив син президента, Тимошенко, багато народних депутатів, майже весь склад Конституційного суду. Але якогось чіткого критерію, за яким він складався, немає», – зазначив експерт.

За словами Богдана Бондаренка, санкції не запровадили проти президента та прем’єр-міністра, щоб залишити люфт для проведення переговорів на рівні президентів та інших вищих офіційних осіб країни.

«Якби запровадили санкції проти Порошенка, це б не завадило переговорам, але це був би політичний удар проти РФ на випадок, якщо в майбутньому політикам довелося б домовлятися з главою держави, який перебуває під санкціями. Одна річ запровадити персональні санкції й зовсім інша – проти президента або прем'єра, тому що в такому разі це вже санкції проти держави», – пояснив він.

Нагадаємо, ми писали, чому запровадження РФ санкцій проти українців – це класичний приклад із теорії ігор.

Повний перелік фізичних та юридичних осіб, які потрапили під санкції, читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: