Скільки коштувало утримання прес-служб Кабміну та інших держустанов у вересні

Читать на русском

«Слово і Діло» відстежує не лише обіцянки чиновників, але й аналізує, як змінюються їхні зарплати. Сьогодні ми вирішили подивитися, скільки українці платять за утримання прес-служб міністерств, антикорупційних та контролюючих органів, а також Нацбанку. Сукупні суми зарплат у кожному відомстві вказані після сплати податків.

Служби, які інформують громадськість та відповідають на запитання й запити журналістів щодо діяльності міністерства чи відомства, мають різні назви – департаменти інформаційної політики, центри взаємодії з громадськістю та ЗМІ, управління роботи зі ЗМІ або просто прес-служби. Але всі вони мають вчасно надавати інформацію про роботу бюджетної установи. Хоча деякі прес-служби все ж таки більше схильні займатися прямим чи прихованим піаром свого керівництва.

Ми вирішили з’ясувати, в які суми українським платникам податків обходяться прес-служби та надіслали запити щодо розміру зарплат працівників прес-служб до Кабіміну, до всіх міністерств, до НАБУ, ДБР, НАЗК, а також Нацполіції, ДФС та Нацбанку.

Як працюють міністри Гройсмана. Дайджест обіцянок Кабміну з 30 серпня до 1 жовтняМіністри за місяць дали 21 нову обіцянку, виконали 15, а 6 – провалили. Як завжди, улюблена тема – інфраструктура.

Найдорожче українцям коштує робота Департаменту інформації та комунікації з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів. Як повідомили нам у цьому департаменті, наразі там працюють 36 осіб. Видатки на зарплату прес-секретаря прем’єр-міністра України та працівників департаменту у вересні 2018 року становили 888 тисяч 951 гривню 32 копійки.

До цієї суми, зокрема, входять: посадовий оклад – 342 тисячі 108 гривень 26 копійок, надбавки за ранг державного службовця – 16 тисяч 32 гривні, надбавка за вислугу років –109 тисяч 899 гривень 76 копійок, надбавка за виконання особливо важливої роботи – 13 тисяч 665 гривень, щомісячна премія – 226 тисяч 197 гривень, заробітна плата на час відпустки – 44 тисячі 88 гривень 15 копійок, грошова допомога до відпустки – 18 тисяч 570 гривень 62 копійки, матеріальна допомога для вирішення матеріально-побутових питань – 118 тисяч 387 гривень 53 копійки.

Якщо дивитися окремо за міністерствами, то найвищі зарплати у вересні отримали працівники прес-служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості: на 6 штатних одиниць – 181 тисяча 843 гривні. В Міністерстві аграрної політики та продовольства із 7 штатних одиниць працюють лише 4 працівники, які сукупно отримали 168 тисяч 583 гривні. Найменші зарплати отримали працівники прес-служб Мін'юсту (на 4 працівників 32 тисячі 827 гривень) та Мінінфорполітики (1 працівник – 25 тисяч 278 гривень).

Окремо зазначимо, що Міністерство внутрішніх справ на момент публікації ще не надало «Слову і Ділу» інформацію щодо нарахованої за вересень зарплати працівників їхньої прес-служби.

Але більшість працівників міністерських прес-служб можуть лише мріяти про зарплати колег з антикорупційних органів України. Так, 11 працівників прес-служби НАБУ у вересні отримали 487 тисяч 350 гривень зарплати (після сплати податків). У ДБР, яка ще не розпочала свою роботу, 7 працівників отримали 158 тисяч 523 гривні. Прес-служба НАЗК складається з 4 осіб, яким виплатили 149 тисяч 546 гривень за минулий місяць.

У Національній поліції зі ЗМІ та громадськістю співпрацюють 20 осіб, які у вересні отримали 367 тисяч 353 гривні.

Державна фіскальна служба має 14 працівників прес-служби, яким минулого місяця заплатили 275 тисяч 158 гривень зарплати.

У Нацбанку України лише 5 працівників справляються з роботою зі ЗМІ. У вересні вони отримали 126 тисяч 600 гривень.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, скільки члени Кабміну заробили у вересні.

Як працюють міністри Гройсмана, дивіться в нашому дайджесті обіцянок Кабміну з 30 серпня до 1 жовтня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: