В Азовському морі створять систему безпеки. Чи вистоїть Україна проти РФ?

Читать на русском
Іраклій Джанашияексперт з питань нацбезпеки та оборони УІМ

В Азовському морі створять єдину систему спостереження за безпекою. До неї увійдуть прикордонники, поліцейські та нацгвардійці. Але головне питання не в тому, які структури братимуть у цьому участь, а в тому, що саме вони робитимуть на березі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашія, оцінюючи створення єдиної системи спостереження за безпекою в Азовському морі.

«Катерів як таких для протидії РФ у нас не так уже й багато. Десять катерів було, додали по два «Гюрзи» та «Кентавра», ще США передали два патрульних катери типу «Айленд». Однак цього недостатньо, щоб щось протистояти РФ. Десять катерів, які ми маємо, не можуть, наприклад, виходити в шторм у море. Нормальні суди витримують чотирибальний шторм, а наші від двобального підуть на дно», – зазначив Джанашія.

Щоб протистояти РФ, необхідний конвой торговельних суден на шляху з Керченської затоки до порту в Маріуполі. Для цього в нас не вистачає коштів і ресурсів.

Чи буде подальша ескалація в Азовському морі, залежить від нас, уточнив він.

«Якщо ми не будемо реагувати належним чином, то це ймовірно. В нашому випадку ми й так дозволяємо РФ робити все, що вона хоче. Ми не ставимо для неї жодних перешкод», – додав експерт.

Він нагадав про заяву, яку зробили влітку в МЗС України, про те, що ситуація в Азовському морі – це штучно створене загострення в інформаційному полі.

«Хіба те, що зараз відбувається, схоже на штучно створене загострення в інформаційному полі?», – акцентував фахівець.

На його переконання, Україні потрібно посилити свою присутність в Азовському морі.

«Але не заявами про те, що туди перекинули Національну гвардію. Вони вплав діставатимуться російських суден і собою перекриватимуть їм прохід до торгових суден?», – підкреслив Джанашія.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Маріуполь є і буде українськимСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Ба більше, є й спекуляції з боку політиків щодо війни в Азовському морі, наголосив він.

«Потрібно розуміти, щойно ми робимо перший постріл, то оголосимо війну РФ. Офіційно це наша поразка. Вистояти проти РФ у нас немає шансів. Армія слабша, люди залишають ЗСУ, немає амуніції. Ми не в змозі воювати, але визнавати цього ми не хочемо», – пояснив експерт.

На його думку, щоб спробувати вийти з кризи, потрібно якимось чином забезпечити нормальний регулярний доступ до Азовського моря.

«Це неможливо зробити інакше, окрім як риттям штучного каналу від Каховки до Утлюцького лиману. Тим більше Каховський канал уже існує. Залишається тільки його розширити й поглибити. Однак це масштабний проект, як із точи зору термінів реалізації, адже це не менш ніж 5 років, так і у фінансовому плані. Але іншого виходу в нас немає», – констатував він.

Доти, доки канал не буде збудований, потрібно якимось чином поставити Росію на місце. Десятка катерів в Азовському морі, яких ледь вистачає на охорону берегової лінії, точно недостатньо для вирішення проблеми. Тим більше наші катери не здатні виходити в море в 2-3-бальний шторм, уточнив фахівець.

За його словами, рішення все-таки є, й воно досить просте. Достатньо взяти цивільні судна, забезпечити їх солдатами та озброєнням: великокаліберні кулемети, ПТУРи. Знадобляться десятки, якщо не сотні таких суден, хоча воювати ми ними не будемо.

Вони необхідні лише для ескорту торгових судів до Керченської протоки та як свідчення того, що Україна не збирається бути байдужою й бездіяльною в цій ситуації, акцентував він.

В такому разі є досить великий шанс, що агресор відступить, додав експерт.

Продовжувати поточну політику ігнорування проблеми рівносильно неофіційному оголошенню капітуляції.

Він нагадав, що 2 жовтня начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко в інтерв'ю агентству Reuters розповів, що ВМС ЗСУ не супроводжуватимуть комерційні судна в Азовському морі. Муженко апелює до того, що в цьому поки немає необхідності, до того ж сили в Азовському морі нерівні й загострювати ситуацію на морі Україні невигідно.

«Очевидно, Муженко вважає, що сьогоднішня ситуація в Азовському морі, яка й була викликана постійною політикою ігнорування Україною, ще недостатньо критична», – додав фахівець.

Крім того, на його думку, Україні потрібно закуповувати військові катери й корвети в інших держав, які відкрито їх продають. Наприклад, в Ізраїлю чи Італії. Коштують вони від 500 тисяч до 1 мільйона доларів, у той час як вартість одного катера «Гюрза» становить 6 мільйонів доларів.

«Паралельно не можна забувати про економічну складову Маріуполя та Бердянська. Адже до проведення нового каналу порти будуть порожніми, що зробить регіон депресивним. Щоб уникнути такої ситуації, необхідно інвестувати в цей регіон», – резюмував Іраклій Джанашія.

Додамо 8 вересня 2014 року Петро Порошенко пообіцяв, що Маріуполь є й залишатиметься українським. Він підкреслив, що Україна має достатньо сил, щоб захистити місто.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: