Румунські угорці написали заяву в ООН на захист угорців Закарпаття

Читать на русском
Угорські політичні партії та організації Румунії написали спільну заяву в ООН на захист угорців Закарпаття.

Угорські політичні партії та організації Румунії підписали спільну заяву на захист прав меншин, яку подали до Організації Об'єднаних Націй.

Як передає «Слово і Діло», зокрема, в ній йдеться про так звані «утиски» закарпатських угорців, передає в четвер, 25 жовтня, Mukachevo.net.

Угорщина пропонує Україні договір про нацменшиниЗгідно із пропозицією, дві країни повинні утримуватися від політики, яка могла б привести до асиміляції національних меншин і зміни національного складу в певному регіоні.

«Оскільки тепер в Україні не лише позбавляють представників закарпатських меншин їхніх прав, але й переслідують угорців, слід нагадати про другу статтю Декларації ООН про ліквідацію дискримінації. Просимо попередити Україну, відповідно до статуту ООН, щоб вона несла відповідальність за ухвалений нею документ», – ідеться в заяві.

Зазначено, що під зазначеною заявою підписалися представники Демократичного союзу угорців Румунії, Угорської Народної партії Трансільванії, Угорської Громадянської партії, а також представники угорської національної ради та Секейської національної ради.

Відомо, що зустріч партій і організацій відбулася 24 жовтня в Коложварі (Румунія) за участю Каталін Сілі, уповноваженого держсекретаря прем'єр-міністра Угорщини.

Раніше прокуратура Закарпатської області порушила кримінальне провадження за фактом умисного розпалювання національної ворожнечі через появу в регіоні білбордів із зображеннями діячів політичної партії Товариство угорської культури Закарпаття з антиугорськими написами.

Перед цим лідер угорської партії КМКС Василь Брензович на зустрічі в Брюсселі поскаржився на утиски закарпатських угорців.

Також повідомлялося, що Угорщина пропонує Україні договір про нацменшини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: