Останнє слово Януковича в суді: що не так із законодавством?

Читать на русском
Павло Диканьадвокат Небесної сотні

Затягування справи відбувалося більше не на дебатах, а до них. Судді необґрунтовано давали можливість виступати свідкам, які не мають стосунку до події злочину, що інкримінується. Постійні зміни адвокатів дуже затягнули процес.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів адвокат сімей Небесної Сотні Павло Дикань, оцінюючи справу про держзраду Януковича.

_«Цей процес якраз показав, що вкрай необхідні зміни до законодавства, процесуального кодексу, які створять умови, щоб справи розглядалися в розумні терміни. Адже зараз розгляд справи за межами розумних термінів. Справа не така складна, щоб її розглядати настільки довго. Так, вона політично заангажована, є велика увага, але справа не складна»), – зазначив Дикань.

Коли завершать справу, залежатиме від того, як довго адвокат Януковича викладатиме свої аргументи, більшість з яких не мають жодного стосунку до події злочину, підкреслив він.

При цьому, на його думку, останнього слова Януковича не буде.

«Узагалі не зрозуміло, яким чином це можливо. Або це заочна процедура, або очна. Це недопрацювання законодавця. Заочна процедура прописана просто жахливо. Вона не регламентована, не визначає порядку дій сторін у цьому процесі, фактично зводить його до очного, хоча це абсолютно різні процеси», – пояснив адвокат.

Це не проблема суддів, захисників чи прокурорів. У першу чергу це законодавча проблема, додав він.

Однак усе одно доводиться працювати з тим законодавством, що існує, як би ми не ставилися до нього, і є всі підстави, щоб вирок був винесений найближчим часом, уточнив фахівець.

За його словами, Янукович у процесі участь не брав, тому останнє слово він давати не може.

«Відеозв’язком це зробити неможливо. Сама суть заочного судочинства передбачає, що людина відмовилася брати в ньому участь. Яке може бути останнє слово? Є підміна понять. Цим маніпулює захист. Саме тим, що законодавство не є чітко визначеним. Однак за юридичною суттю заочне судочинство означає, що особа відсутня. Вона має право на апеляцію, але не має права виступати в суді. Фактично, відмовилася від участі, втекла від судочинства. При цьому суд дасть можливість висловити свою думку? Це неправильно», – резюмував Павло Дикань.

Нагадаємо, в квітні 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: