Cуд Швейцарії підтримав «Укрнафту» в справі про захоплення активів у Криму

Читать на русском
Верховний суд Швейцарії підтвердив правомірність звернення Укрнафти в міжнародний арбітражний суд для захисту своїх активів у Криму.

Верховний суд Швейцарії підтвердив правомірність звернення «Укрнафти» до Міжнародного арбітражного суду для захисту своїх активів у Криму, незаконно захоплених після анексії півострова РФ.

Як передає «Слово і Діло», про це повідомила прес-служба компанії, інформує «Інтерфакс-Україна».

Відшкодування збитків і визнання агресії: що Україна вимагає від РФ у міжнародних судахСлово і Діло розбиралось, які позови Україна подавала проти Росії до міжнародних інстанцій і чим закінчився їх розгляд.

В «Укрнафті» нагадали, що після захоплення Криму в 2014 році РФ із застосуванням сили позбавила її прав власності на 16 АЗС. Компанія, спираючись на договір між Кабінетом Міністрів України та урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій 1998 року, подала скаргу до Міжнародного арбітражного суду.

Останній визначив Швейцарію як місце арбітражу. Однак РФ не визнала компетенцію міжнародного арбітражного суду й оскаржила рішення Міжнародного арбітражного суду, згідно з яким він визнавав наявність у нього юрисдикції, у Верховному суді Швейцарії.

«Верховний суд Швейцарії підтвердив своїм рішенням правомірність Міжнародного арбітражного суду розглядати спір за позовом «Укрнафти» проти РФ на підставі згаданого договору. Відповідно, арбітражне провадження триватиме й найближчим часом очікується остаточне рішення по суті справи. «Укрнафта» очікує, що це рішення підтвердить її право на компенсацію в 50 мільйонів доларів від РФ за експропріацію майна», – йдеться в повідомленні.

У компанії також зазначають, що рішення Верховного суду Швейцарії також може вплинути на рішення інших судів в аналогічних справах українських компаній проти РФ.

Нагадаємо, головний виконавчий директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко повідомив, що НАК «Нафтогаз України» вже стягує з російського «Газпрому» кошти за рішенням Стокгольмського арбітражу. На сьогодні з «Газпрому» вже стягнули 18 мільйонів доларів.

На заборгованість «Газпрому» щодня нараховується пеня в розмірі $500 тисяч.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: