Ціна автогазу побила рекорд. Чому та чи є змова на ринку?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Дорожчає бензин, відповідно, підтягуються й ціни на автогаз. Надалі, якщо ціни на бензин зростатимуть, то підвищаться й ціни на автогаз.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи подорожчання автогазу.

За його словами, розмови про змову точилися безліч разів, але це малоймовірно, він достатньо диверсифікований за різними джерелами.

«Завозити можна звідки завгодно. Питання в ціні. Як правило, більша частина автогазу потрапляє сюди з території РФ, Білорусі. Менше з території ЄС, Литви, Польщі. Але це дорожче. Хоча за часів кризи ці поставки дозволяли стабілізувати ситуацію протягом якихось періодів», – зазначив Марунич.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

Він нагадав, що АМКУ навіть встановив змову на ринку, були якісь штрафи, компанії, які фігурували, тоді висловили незгоду й заявили про подачу позовів, але стверджувати, що є змова, немає передумов, адже зростання цін об'єктивне.

«Автогаз втробляється з тієї ж вуглеводневої сировини. Вона дорожчає в усьому світі – не важливо, в РФ чи ЄС. Ніхто сюди поставляти газ дешевше, ніж на світові ринки, не буде. У нас газ за імпортом залежний, як і за нафтопродуктами, десь на 70-75%. Тому надходять нові партії, вони дорогі. Все це перекладається на споживача», – пояснив експерт.

По-друге, це альтернативний вид палива, ніхто його продавати кінцевому споживачу істотно дешевше не буде. Загалом, на автогаз потрібно підвищити акциз, додав він.

На його думку, несправедлива ситуація, коли акциз на автогаз істотно нижчий, ніж на бензин.

«Казки про те, що це соціальний вид палива, чистий вид палива, вже не проходять. Можна поїхати на заправку й подивитись, які соціальні автомобілі, якого класу там заправляються. Акциз низький. Ті, хто на цьому ринку сидить, активно виступають за те, щоб його не підвищували», – констатував фахівець.

Він уточнив, що надалі те, як зростуть ціни на автогаз, залежить від цін на бензин.

«Зараз ціни на бензин зупинилися, ціни на газ не зростатимуть. Вони навряд чи зростуть, якщо не буде суттєвих інших факторів – штучного чи спровокованого дефіциту, наприклад. Але зараз нічого дивного в поточному зростанні цін поки немає. Ціни визначаються такими ж факторами, як і бензин. Потрібно платити акциз і чесно заробляти на цьому ринку», – резюмував Дмитро Марунич.

Як відомо, на 20 копійок за літр автогаз подорожчав на АЗС WOG і Shell, до 16,78 і 16,39 гривні за літр відповідно. На заправках «БРСМ-Нафта» газ подорожчав на 20 копійок за літр – до 16,29 гривні за літр.

Попередній ціновий рекорд був зафіксований наприкінці серпня 2017 року, коли ціни на заправках збільшилися до 16,05 гривні за літр.

Як змінювалася в Україні ціна бензину за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: