Справа про держзраду Януковича. Чи буде вирок і коли?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Невідомо, чи буде вирок до президентських виборів, але він точно колись буде. Янукович звинувачується в державній зраді. До річниці Революції Гідності багато хто захоче запитати владу, особливо прокуратуру й слідство, про те, що відбувається зі справою Януковича.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Віталій Кулик, оцінюючи розгляд справи проти екс-президента Віктора Януковича.

«Наявні всі необхідні докази, зібрані свідчення, факти проаналізовані. Попри спробу адвокатів перетворити все на шоу й фарс, немає підстав затягувати з вироком. Водночас владі важливо, щоб у наших західних партнерів і в першу чергу всередині нашого суспільства не було нарікань на несправедливий суд. Суд має провести всю юридичну процедуру, унеможливити оскарження вироку в міжнародних судах, ЄСПЛ», – зазначив Кулик.

Дійсно має місце затягування, перетворення справи на фарс, підігрування адвокатам, заміна цих адвокатів, додав він.

Експерт уточнив, що адвокати, свідомо порушуючи Кодекс адвокатської етики, затягують розгляд справи, виходячи за будь-які рамки захисту.

На його переконання, це робить справу надто політичною й токсичною для влади.

«Тому влада має зробити все, щоб суспільство почуло вирок. Це було б логічно зробити до президентських виборів, але з іншого боку, прискорювати занадто, якось тиснути на суд влада навряд чи буде. Необхідна чистота правового механізму та його неможливе оскарження», – пояснив політолог.

За його словами, в будь-якому варіанті, але рішення буде.

«Цю справу так не залишать. Вона має завершитися вироком – до виборів чи після. Малоймовірно, що справу закриють. Це може бути оскарження, апеляції, але вирок першої інстанції буде», – підкреслив Віталій Кулик.

Адвокат сімей Небесної Сотні Віталій Тітич вважає, що шоу закершиться лише тоді, коли буде вигідно.

«Очевидно, що для Луценка та Порошенка, які планували завершення справи в контексті певних дат, про що Луценко неодноразово заявляв сам, щось змінилося. Мабуть, змінились якісь плани. Щось пішло не так, як вони очікували», – наголосив адвокат.

Він звернув увагу, що навіть попри низьку правову свідомість громадян, люди почали вже потроху розуміти, що відбувається. Це починає викликати відразу, тому тих дивідендів, на які розраховував Луценко, не буде.

Нагадаємо, в квітні 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців.

Як повідомлялось, Янукович згоден виступити з останнім словом в Оболонському райсуді Києва в межах процедури міжнародної правової допомоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: