Бюджет-2019: що чекає на українців і чому нардепи поспішають голосувати

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Держбюджет на 2019 рік не передбачає різкого скорочення соцстандартів, а витрати на силові структури роздуті.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи проект держбюджету на наступний рік.

«Найпомітніше те, що збільшені видатки на різного роду силові структури, в тому числі поліцію. Дуже багато депутатських «хотілок» включили. Також передбачене підвищення мінімальної зарплати, але невелике – на рівні 10%. Це нормальна практика. Особливо з урахуванням того, що доведеться домовлятися щодо кредиту з МВФ, краще не роздувати ці речі», – зазначив Гавриш.

Приблизно така ж ситуація й щодо підвищення пенсій, соцвиплат загалом. Підвищення буде, але в розумних межах, підкреслив він.

«По-перше, підвищать обсяг субсидій. Логічно, адже буде підвищення цін на газ, тарифи на енергоносії зростатимуть, мінімалка – також», – уточнив економіст.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

При цьому, за його словами, проблема в тому, що роздуте фінансування чиновницького апарату, особливо на силовиків.

«Тут бажано знизити витрати, є що коригувати. Тим більше кількість органів у нас уже зашкалює. Зрозуміло, що армія важлива й потрібна, її потрібно зміцнювати, ті, хто борються з реальним тероризмом, також потрібні, але, наприклад, чи потрібні структури, які додатково перевіряють бізнес? Є свій відділ в СБУ, ГПУ, поліції. Всі, кому не лінь, займаються перевірками бізнесу. Там потрібно скоротити чисельність працівників і можна заощадити», – пояснив він.

Наприклад, можна залишити Службу фінансових розслідувань і надати лише їй право на перевірки бізнесу, додав експерт.

Щодо бюджету, то МВФ вимагає якнайшвидшого його ухвалення. Це пов'язано з тим, що в нас зазвичай відбувається голосування напередодні Нового року, тому що депутати, які хочуть протягнути свої правки, тягнуть до останнього, щоб потім пролобіювати свої ініціативи, де вони можуть розпиляти бюджет і гроші, наголосив він.

«Держбюджет потрібно ухвалити вже в листопаді, оскільки від цього залежить, чи буде в нас кредит. МВФ без ухваленого бюджету грошей не дасть. Якщо затягнемо «під ялинку», почнеться інфляція й нескінченне ослаблення гривні. Кредит ми мали отримати ще в березні. При цьому в січні в нас розрахунок за газ, піде багато грошей. Це може закінчитися ослабленням гривні. Щоб її утримати, потрібні будуть гроші МВФ на поповнення резервів», – резюмував Олег Гавриш.

Нагадаємо, 18 жовтня парламент ухвалив за основу та в цілому проект постанови №9000-П про висновки й пропозиції до проекту держбюджету на 2019 рік.

Раніше «Слово і Діло» аналізувало, як проект бюджету-2019 відрізняється від проекту на цей рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: