«Стіна Яценюка» та її аналоги у світі

Читать на русском

Обіцяна екс-прем'єром Арсенієм Яценюком стіна на кордоні з Росією донині є головною недобудовою України: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про неї та аналогічні проекти в інших країнах світу.

За планами, розпочате 2015 року будівництво стіни завдовжки близько двох тисяч кілометрів на кордоні між Україною і Росією має завершитися до початку 2018 року, проте навіть без урахування 400 кілометрів, які припадають на окуповані території ОРДЛО, роботи з її зведення рухаються занадто повільно.

За загальної вартості робіт у межах 4 мільярдів гривень на будівництво паркану, укріплень і інженерних споруд з наглядовими вежами і датчиками руху досі виділено менше чверті коштів – близько 800 мільйонів гривень. Темпи виконання робіт дають підстави упевнено припустити, що до початку 2018 року її спорудження завершено не буде.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв, що перший етап робіт зі створення "Стіни" на кордоні з РФ завершиться 30 вересняСказано 25 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Варто зазначити, що з початком російської агресії ідеї відгородитися від РФ виникли не тільки в Україні, а й у інших сусідів Росії: роботи з будівництва стін ведуться також в Литві, Естонії і Фінляндії.

Найбільш давнім аналогічним проектом, якщо не брати до уваги Велику Китайську стіну, є бар'єр, яким ізраїльтяни відгородилися від мешканців Палестини на 700-кілометровій ділянці спільного кордону – його будівництво тривало чотири роки і завершилося 2004-го.

2006 року ідея спорудити паркан на кордоні з Мексикою для скорочення числа нелегальних мігрантів виникла у США, однак роботи з побудови огорожі і стіни заввишки чотири метри з датчиками руху і патрулями по периметру кордону протягом понад тисячу кілометрів тривають досі.

Роботи зі зведення 500-кілометрової стіни вздовж кордону з Сирією почала 2014 року Туреччина – для обмеження чисельності біженців і захисту від терористів ІГІЛ. Тут планують поставити триметровий паркан зі вежами.

Приблизно з тих самих причин Саудівська Аравія почала зведення стіни на 900-кілометровому кордоні з Іраком, де тривають бойові дії і регулярно відбуваються теракти.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв, що перший етап робіт зі створення "Стіни" на кордоні з РФ завершиться 30 вересняСказано 25 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, в січні у Держприкордонслужбі розповіли, що призупинили будівництво стіни на кордоні з РФ через погані погодні умови й обіцяли продовжити будівництво об'єкта після їх нормалізації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: