Звільнення Полторака з військової служби: що зроблено для армії

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

За чотири роки війни наша армія стала набагато кращою порівняно з 2014 роком. Це навіть не обговорюється, в 2014 році в нас просто не було армії.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, оцінюючи подання рапорту міністра оборони Степана Полторака про звільнення з військової служби.

«Чотири роки тому армії в нас в принципі не було. Зараз вона поганенька, але вона є. Маючи такий масштаб порівняння – просто відсутність армії до цього – легко хвалитися й говорити, як багато зроблено. Однак реальна ситуація трохи інша. Наша армія росте знизу, з окопів. На сьогодні її найбільше надбання – це сотня тисяч обстріляних людей, які пройшли цю війну, витримали всі ці умови й мають досвід», – зазначив Дикий.

За його словами, частина з них сирими потрапили на фронт, а далі, вже після того, вони потрапили на полігонах до інструкторів НАТО, тому внизу, на рівні взводів, рот, батальйонів усе не так погано.

Чотири роки на посаді міністра оборони: як виконує обіцянки ПолторакПолторак обіцяв побудувати в «Широкому Лані» військове містечко та Залу пам’яті загиблих військовослужбовців в Києві.

«Просто тому, що життя навчило, війна навчила, тому армія знизу виховується. Але це відбувається не завдяки Полтораку та генералітету, а всупереч усій їхній старанній бездіяльності», – додав він.

Натомість усе, що йде далі, вище від бригади, від Міноборони, Генштабу – все глибокий «совок», уточнив експерт.

«Там радянщина, з радянськими генералами, для деяких із них навіть на п’ятому році війни не дійшло, що йде війна. Через це в нас ось такий стан управління армією, стан зв’язку, а це саме те, через що ми програли в 2014 році, адже наш рядовий солдат уже тоді був нічим не гіршим за рядового російського солдата. Просто з того боку заходила регулярна армія з управлінням та зв’язком, а з нашого боку були напівпартизанські загони з хаосом нагорі. Це за чотири роки не змінилося», – пояснив Дикий.

Щодо забезпечення сучасною зброєю й технікою, то на парадах нам показують сучасні зразки, але вони не йдуть у серію й не потрапляють до військ, підкреслив він.

«Це вже питання до Полторака, чому на п’ятому році війни саме так», – наголосив експерт.

Ще один показник – ситуація зі складами. Пожежа в Ічні показала рівень забезпечення, яке залежить від Міноборони, акцентував він.

На його думку, те, що як виправдання навели аргумент про російську диверсійну групу, виглядає безглуздо.

«Хіба наші генерали на п’ятому році війни не знають, що під час війни можуть бути диверсії? Це така несподіванка, коли вп’яте вибухають склади? Вперше можна ще пробачити – ну, не чекали такої підступності від ворога, добре, хоча все одно мали бути готові від самого початку. Однак коли це вп’яте, то вже немає аргументів», – уточнив фахівець.

Найкраще змінилося забезпечення армії не в тому, чим потрібно воювати, а побут бійців – форма, їжа, додав він.

«Так, тут є зміни, але цим займався волонтерський десант на чолі з Гусєвим. Щойно матеріально-побутове забезпечення було доведене до мінімальних стандартів, Міноборони відразу ж позбавилося їх, побоюючись, що ці реформи можуть піти на інші рівні у сфері забезпечення зброєю й технікою», – резюмував Євген Дикий.

Які теми хвилюють Степана Полторака на посаді очільника Міноборони – за посиланням.

Більше про діяльність Полторака – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: