Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Денис Силантьєв

Читать на русском
Силантьєв виконав лише чверть обіцянок. До кінця каденції йому треба буде відновити ядерний статус України й домогтися списання 75 відсотків зовнішніх міжнародних боргів.
Денис Силантьєв

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Денис Силантьєв (фракція Радикальна партія Олега Ляшка).

Чемпіон світу з плавання й призер Олімпійських ігор Денис Силантьєв пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року. Він є заступником голови комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму. За час каденції Силантьєв дав 29 обіцянок, з яких 7 виконав (24%), а 10 – провалив.

Два роки тому не вдалося нардепу виконати запевнення, що «радикали» мають намір блокувати трибуну парламенту доти, доки не будуть виконані всі їхні вимоги.

«Ми далі будемо блокувати трибуну. Поки не будуть виконані вимоги. Поки не будуть виконані підвищення тарифів, переглянута ціна на газ. Доки не буде створено спеціальні слідчі комісії», – написав він на своїй сторінці в Facebook 11 травня 2016 року.

На наступний день Олег Ляшко повідомив, що його фракція зробить перерву в блокуванні парламентської трибуни на час розгляду питання про декомунізацію та візьме участь в голосуванні за проект постанови «Про перейменування окремих населених пунктів і районів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя». Після цього голосування «радикали» знову заблокували трибуну.

В останній день пленарного тижня 20 травня, Олег Ляшко разом з іншими представниками РПЛ принесли до парламенту розкладачки й заявили, що блокуватимуть роботу Верховної Ради цілодобово, якщо їхня постанова про створення тимчасової слідчої комісії з розслідування корупції у владі не буде зареєстрована.

Після реєстрації відповідної постанови Ляшко додав, що починаючи з наступного пленарного вівторка «радикали» продовжать блокування для того, щоб, зокрема, домогтися її ухвалення й перегляду тарифів на газ.

31 травня 2016 року фракція Радикальної партії продовжила блокувати головну трибуну Верховної Ради з вимогою ухвалити постанову про створення ТСК з розслідування офшорів. Однак варто зазначити, що блокування почалося не з самого початку пленарного засідання, а після виступу нардепа Надії Савченко, а також голів парламентських фракцій. Після цього «радикали» оточили трибуну, але періодично залишали її, щоб узяти участь у голосуванні за низку законодавчих актів.

Силантьєв пообіцяв ввести кризовий податок для олігархівСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Серед провалених обіцянок «радикалів» є передвиборче програмне запевнення – запровадити кризовий податок для олігархів. З цього приводу фракція не внесла жодної законодавчої ініціативи.

Аналогічна ситуація з передвиборчою обіцянкою партії створити громадський антикорупційний корпус. Нардепи фракції не внесли жодного законопроекту з цього приводу. А з корупцією в Україні намагаються вести боротьбу НАЗК, НАБУ, ДБР, САП і МВС.

Така ж доля спіткала популістську передвиборчу обіцянку партії про те, що сім'ї, в яких є двоє дітей, будуть визнані багатодітними.

Щодо ще одного проваленого передвиборчого запевнення партії про те, що в кожному селі буде створений фельдшерсько-акушерський пункт, то це питання перебуває в компетенції органів місцевого самоврядування та МОЗ України.

До того ж «радикали» не зареєстрували жодного законопроекту щодо розподілу коштів державного бюджету для фінансування створення нових фельдшерсько-акушерських пунктів.

І ще одна популістська обіцянка, зафіксована в програмі РПЛ, – домагатися списання 75% зовнішніх міжнародних боргових зобов'язань – була провалена, оскільки вона не належить до компетенції нардепів. До того ж уряд зміг домогтися списання лише 20% зовнішніх міжнародних кредитів.

При цьому Силантьєв, як і обіцяв, сприяв анулюванню всіх боргів України перед Росією. Після Революції Гідності українська влада відмовилися виплачувати кошти, надані РФ, посилаючись на те, що вони були не кредитом, а хабарем Віктору Януковичу за відмову від асоціації з ЄС. Сторони звернулися до Високого суду Лондона, який не взяв до уваги аргументи української сторони про анексію Криму та окупацію Донбасу, однак дозволив подати позов до Апеляційного та Верховного суду Англії.

Тим часом Верховна Рада ухвалила проект закону про продовження мораторію на виплату так званого боргу Януковича в розмірі 3 мільярдів доларів, який підтримали «радикали».

Також Силантьєв виконав передвиборчу обіцянку домагатися запровадження мораторію на продаж землі, двічі підтримавши голосування за його продовження.

Нардеп проголосував за законопроект про створення прозорого земельного кадастру, виконавши ще одну передвиборчу обіцянку.

До кінця каденції Силантьєву потрібно встигнути виконати або остаточно провалити ще 12 запевнень. Нардеп заявив, що підтримає законопроект про легалізацію короткоствольної вогнепальної зброї. Відзначимо, що поки депутату не випала такої нагоди, оскільки Рада не розглядала подібних ініціатив.

Схожа ситуація із запевненням, що РПЛ домагатиметься повернення ядерного статусу України. Два роки тому фракція зареєструвала законопроект «Про визнання таким, що втратив силу,закону України «Про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року» та відновлення прав України щодо ядерної зброї».

Але, як відомо, зараз Україна має статус без'ядерної держави й перегляд Будапештського меморандуму найближчим часом не передбачається.

Поки в процесі виконання перебуває обіцянка «радикалів» про те, що місцевим громадам буде надане право проводити референдуми для вирішення важливих питань. Три роки лежить у профільному комітеті законопроект «Про місцевий референдум». Його метою є впровадження механізму безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення шляхом усунення невідповідності Конституції України щодо призначення та проведення місцевого референдуму. Одним зі співавторів проекту закону є депутат України від фракції РПЛ Ігор Попов.

Вельми примарно виглядає зараз обіцянка «радикалів» чотирирічної давнини допомагати українським виробникам шляхом надання кредитів на розвиток під 5% на 10 років. У 2015 році процентні ставки за новими кредитами, що надаються нефінансовим корпораціям, становили 21,66% в гривнях, 10,65% – в доларах США та 6,66% – в євро. Процентні ставки за новими кредитами для домашніх господарств – 29,41% в гривнях, 14,49% – в доларах США, 32,29% – в євро.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: