Полторак залишив військову службу: що насправді відбувається в Міноборони

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Зараз ми маємо дуже яскраву ілюстрацію того, що таке реформи, а точніше, імітація реформ у військовій сфері. Більш яскраво продемонструвати, як усі ці роки відбувається імітація військової реформи, мабуть, не можна було.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, оцінюючи подання рапорту міністра оборони Степана Полторака про звільнення з військової служби.

За словами експерта, існує розроблена нашими союзниками з НАТО стратегія реформування українських Збройних сил для досягнення стандартів Альянсу.

Він зазначив, що першою ключовою зміною саме у сфері управління має бути чіткий розподіл повноважень між Міноборони та Генштабом.

«Військові питання мають розроблятися й вирішуватися в Генштабі, а питання забезпечення, правові, політичні питання діяльності Збройних сил мають бути сконцентровані в Міноборони, це мають робити цивільні особи», – констатував Дикий.

Чотири роки на посаді міністра оборони: як виконує обіцянки ПолторакПолторак обіцяв побудувати в «Широкому Лані» військове містечко та Залу пам’яті загиблих військовослужбовців в Києві.

«Натомість наше командування робить так: усіх лишають на місцях із таким самим повним дублюванням повноважень, без жодної реорганізації та реформи управління, але оскільки формально є вимога, що керувати має цивільний, генерала відправляють у відставку й заявляють, що ось тепер він цивільний. Більшої профанації не можна було й вигадати», – уточнив він.

Президент мав представити іншого міністра, причому навіть не колишнього військового. Суть реформи саме в цьому, якщо ми дійсно хотіли наблизитися до стандартів НАТО, підкреслив фахівець.

«Коли замість цього є збереження старого генералітету, який довів свою персональну відданість і не створює проблем, тоді ось так імітуються реформи – зняли погони й сказали, що міністр цивільний», – додав він.

Сама ідея, що міністр оборони має бути цивільним, позитивна, однак це має бути в одному пакеті, не просто змінити одну людину, а має бути чітке розділення повноважень, пояснив експерт.

«Є сфера суто армійська, вся вона має відійти Генштабу, а політичне та правове забезпечення має відійти міністерству. Поки їхні функції дубльовані, заміна однієї особи нічого не вирішує. Заміна міністра на цивільного має бути завершенням реформи, а не початком. Першим має бути чітке розмежування, де Генштаб, а де – Міноборони», – резюмував Євген Дикий.

Які теми хвилюють Полторака на посаді очільника Міноборони – за посиланням.

Більше про діяльність Полторака – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: