У метро Києва з'явилася нова «реклама» Ситника. Чи будуть наслідки для керівництва НАБУ?

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Порушення закону в тому, що хтось розміщує таку рекламу, немає. Однак це, однозначно, провокація.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи появу нової реклами нібито керівництва НАБУ в метро, на якій розміщений текст із проханням про ще один шанс викрити корупціонерів.

«Попри те, що це провокація, порушення закону в цьому немає. Тим більше цього разу не використовували фотографію Ситника. НАБУ навряд чи визначатиме, хто стоїть за рекламою. Вони можуть робити лише те, що передбачено законом. А це жодним чином не пов’язано з діяльністю Бюро. Так, ці плакати стосуються їх, але так само будь-хто може орендувати білборд і розмістити там, наприклад, своє ставлення до президента, якщо це вкладеться в межі закону, в цивільно-правовий договір», – зазначив Банчук.

За його словами, в НАБУ немає підстав якось діяти й щось з’ясовувати. Вони можуть реагувати, якщо поступила заява.

НАБУ нічого не може зробити з цим фактом, додав він.

Три роки на посаді: як голова НАБУ Ситник виконує обіцянкиГолова НАБУ Артем Ситник був призначений на свою посаду 16 квітня 2015 року. Слово і Діло розбирається, як він виконує обіцянки.

«Однозначно, така реклама – це тиск на керівництво НАБУ для того, щоб Ситник пішов зі своєї посади. Однак він має гарантованих п’ять років перебування на посаді, а закінчаться вони після президентських і парламентських виборів. Звичайно, є багато речей, яких ми не знаємо, що там може відбуватися, але в кожному разі, така реклама не матиме для Ситника наслідків», – уточнив експерт.

Розміщення реклами не матиме наслідків – ані юридичних, ані політичних, підкреслив він.

На його думку, це більшою мірою психологічний тиск. Певна впізнаваність є, Антикорупційне бюро у всіх на слуху, в обличчя, можливо, не всі знають, але така провокація не спрацює. Тим більше ані керівник НАБУ, ані його підслідні не користуються метро.

Щодо можливої заміни керівництва НАБУ, то варіантів майже немає, адже єдине, що може бути, – це провадження, відсторонення від посади як підозрюваного в кримінальному провадженні, пояснив фахівець.

Він наголосив, що політичного кроку немає.

«Ніхто немає права нічого робити з керівництвом НАБУ без висновку аудиту, а він навіть не розпочався. Так виписаний закон», – резюмував Олександр Банчук.

Раніше аналітики порталу проаналізували, як директор НАБУ Артем Ситник справляється з обіцянками.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: