Суд визначився із заставою для екс-ліквідатора Одеської ТЕЦ

Читать на русском
Столичний райсуд частково задовольнив прохання антикорупційного прокурора про запобіжний захід екс-ліквідатору Одеської ТЕЦ.

Суд визначив заставу в 525 тисяч гривень для колишнього арбітражного керуючого ПАТ «Одеська ТЕЦ» Євгена Лахненка (99,989% належать державі), якого детективи НАБУ підозрюють у розтраті 28,42 мільйона гривень.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Максим Вишняк, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, 27 вересня детективи НАБУ повідомили екс-ліквідатору Одеської ТЕЦ про підозру. За даними слідства, підозрюваний, призначений у грудні 2015 року керівником санації ПАТ «Одеська ТЕЦ», навесні 2016 року з порушенням вимог законодавства, що регулює діяльність на ринку природного газу України, уклав договір між Одеською ТЕЦ та ХК «Енергомережа» про постачання природного газу. Детективи НАБУ встановили, що ця компанія не мала технічної можливості виконати поставку, натомість кошти за договором у розмірі 28 млн грн від Одеської ТЕЦ отримала.

Детектив НАБУ та прокурор САП просили для підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави в 28,42 млн грн, оскільки він обґрунтовано підозрюється у скоєнні особливо тяжкого злочину, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 12 років. У клопотанні додавали, що існують ризики переховування екс-ліквідатора Одеськой ТЕЦ від органів досудового розслідування та суду; знищення, приховування або спотворення речових доказів; незаконного впливу на свідків у кримінальному провадженні та перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином.

Підозрюваний та його захисники заперечували проти задоволення клопотання, оскільки, на їх думку, підозра необґрунтована.

Вислухавши обидві сторони, суддя частково задовольнив клопотання. За його словами, правоохоронці не надали доказів того, що підозрюваний володіє значними статками для визначення йому застави в 28,4 млн грн. Таким чином, на думку судді, застава має бути встановлена на рівні 525 тис. грн. Також на Лахненка поклали такі обов'язки: прибувати на першу вимогу; не відлучатися без дозволу з Києва; повідомляти про зміну місця проживання або роботи; утримуватися від спілкування з фігурантами; здати закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Нагадаємо, НАБУ розслідувало змову Одеської ТЕЦ із ХК «Енергомережа».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: