Поблизу берегів Греції затримали українську яхту з нелегалами

Читать на русском
Українські прикордонники сприяли грецьким правоохоронцям у затриманні земляків. Згідно з українським законодавством, моряки виступають потерпілими.

Грецькі правоохоронці в Середземному морі затримали українську яхту з майже 60 нелегальними мігрантами на борту.

Як пише «Слово і Діло», затримання пройшло за сприяння української Держприкордонслужби, повідомляє в четвер, 11 жовтня, прес-служба відомства.

Греція та Італія утримують сотні українських моряківУ МЗС заявили, що нині ситуація з моряками найбільш критична за останні роки. Найчастіше українців засуджують за перевезення мігрантів.

«Як встановили оперативні працівники ДПСУ, за останні два роки для здійснення переправлення нелегальних мігрантів морським шляхом були завербовані не менш ніж 12 громадян України», - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється про викриття угруповання з числа громадян Іраку, Сирії, Туреччини, Італії та Греції. Злочинці залучали до незаконної діяльності за кордоном українців. Наші співвітчизники виступали в ролі виконавців переправлення нелегальних мігрантів з Туреччини до Греції та Італії морським шляхом маломірними суднами. Відомо про щонайменше 12 громадян України, жителів Полтавської, Одеської і Донецької областей.

«У результаті вжитих спільних заходів у Середземному морі в Каламакському морському регіоні Паліовуна правоохоронні органи Греції затримали українську яхту. Нею перевозили 57 мігрантів. Члени екіпажу судна - три наших співвітчизники», - повідомили в ДПСУ.

Зазначається, що в цій злочинній схемі громадяни України, які здійснювали безпосередньо переправлення незаконних мігрантів у країни ЄС, з точки зору українського законодавства виступають у ролі потерпілих від злочинної діяльності. Їх вербували і відправляли за кордон для залучення в наступні злочини.

«У більшості випадків для спонукання українців до здійснення протиправної діяльності застосовувалися шахрайські методи переконання, їм не повідомлялася справжня мета перевезення осіб на прогулянкових яхтах і в 100% випадків не повідомлялися негативні наслідки в разі їхнього затримання правоохоронними органами», - додали у відомстві.

Нагадаємо, на початку жовтня повідомлялося про затримання в Греції судна під українським прапором і його екіпажу.

Раніше стало відомо, що шість громадян України були засуджені в Греції до різних термінів ув'язнення за звинуваченням у перевезенні біженців з країн Близького Сходу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: