Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Журжій

Читать на русском
Журжій виконав 41 відсоток обіцянок. Він збирався домагатися виробництва і закупівлі сучасного озброєння і заявив, що більше не балотуватиметься до Ради.
Андрій Журжій

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Журжій (фракція «Самопомочі»).

Журжій пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року 16-м номером у списку «Самопомочі». Нардеп є першим заступником голови комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. За час каденції він дав 41 обіцянку, з яких 19 виконав (41%), а 9 – провалив.

Два роки тому Журжій пообіцяв, що «Самопоміч» домагатиметься скасування ЄСВ в 2016 році, проте сам нардеп не ініціював законопроектів на цю тему. Відзначимо, що раніше депутати проголосували за зміни до Податкового кодексу для збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році, завдяки яким протягом року діяла єдина ставка нарахування ЄСВ в розмірі 22%. Виняток становитимуть лише спецставки ЄСВ для інвалідів (8,41%, 5,3% і 5,5%), які будуть залишатися без змін. Журжій підтримав цей проект закону.

Не впорався нардеп з обіцянкою, що податкова міліція буде ліквідована. Коли Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу України (щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні), які ліквідували податкову міліцію і передбачали створення нового органу – Фінансової поліції, Андрій Журжій утримався від голосування.

Також нардеп провалив передвиборчу обіцянку домогтися підвищення відповідальності за злочини або злочинну бездіяльність чиновників. Він не став голосувати за проект закону «Про державну службу», метою якого було, зокрема, створення правових передумов для врегулювання статусу державного службовця, запровадження прозорого механізму прийняття на державну службу, створення Комісії з питань вищого корпусу державної служби, запровадження в дію ефективного механізму запобігання корупції, а також підвищення рівня соціальної та матеріальної захисту державних службовців.

Журжій, як і обіцяв, звернувся до голови Верховної Ради України з вимогою позбавити його депутатської недоторканності. Також нардеп підготував спеціальну аналітику щодо системи оподаткування підприємців.

«Протягом найближчих тижнів підготую спеціальну аналітику щодо 1-ї, 2-ї та 3-ї груп ЄП, а також щодо ФОП за загальною системою. Я думаю, на сухих цифрах одразу стане зрозуміло, де дійсно підприємці, яких потрібно розвивати й оберігати, а де ми маємо трохи інші процеси, які не стосуються підприємництва», – написав він у Facebook.

Минуло менш ніж місяць і Журжій опублікував обіцяну аналітику щодо оподаткування підприємців і представив інтерактивну карту України з даними результатів використання понижувального коефіцента.

Всі інші виконані обіцянки політика належать до парламентської діяльності і його голосування за проекти законів, пов'язаних із програмними намірами «Самопомочі».

До кінця каденції Журжій має виконати ще 13 обіцянок. Так, нардеп під час виборів зобов'язався домогтися створення точок зростання та інструментів розвитку промисловості. Зараз очікує розгляду парламенту в другому читанні проект закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки». Серед авторів закону є й депутати від фракції «Самопомочі».

Також Журжій обіцяв добиватися виробництва і закупівлі сучасного озброєння. З ініціативи депутата від «Самопомочі» Ярослава Маркевича три роки тому в Раді був зареєстрований проект закону для залучення інвестиційних капіталовкладень, інноваційних технологій, приватних інвестицій і досвідчених кадрів у сферу НБО, а також забезпечення механізмів співпраці між державними та приватними організаціями. Однак законопроект був відкликаний.

24 лютого 2016 року Тараса Пастух («Самопоміч») зареєстрував проект закону щодо держзакупівель для потреб оборони в особливий період. Рік тому проект закону також був знятий із розгляду.

Однією з останніх обіцянок Журжія, які йому належить виконати або провалити, стало запевнення, що він не балотуватиметься до наступного парламенту.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: