Чому влада заговорила про миротворців та як скоро місія з'явиться на Донбасі?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Те, що питання миротворців знову на порядку денному, – спроба української сторони активізувати цю тему як електоральний інструмент. Це інструмент управління виборами. Адже ключовий запит на сьогодні, який існує в суспільстві, – запит миру.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи дискусії та плани щодо введення миротворців на Донбас.

«Ключовий запит у суспільстві зараз зводитися до завершення конфлікту на Донбасі. Влада не здатна дати цей мир, запропонувати якісь варіанти. І тут починають серйозно вигравати різного роду опозиційні проекти. Починаючи від так званих партій миру, закінчуючи «За життя» та іншими. Грубо кажучи, все біло-блакитне тло починає вигравати, тому що має модель миру, яка ще не була застосована, але в яку вірить їхній виборець», – зазначив Бортник.

Влада не хоче випустити з поля зору цю тему, тому починає пропонувати замінник, додав він.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

На його переконання, дискусія навколо миротворців – виключно політтехнологія та політичний трюк.

«Звичайно, миротворці можуть бути одним з елементів відновлення миру на Донбасі, але лише як елемент більш широкого політичного врегулювання. Без політичного врегулювання самих по собі миротворців ввести ніхто не дозволить, і вони нічого не вирішать», – уточнив експерт.

Наступного року також немає перспектив появи миротворців на Донбасі, підкреслив він.

Потенційно можна було б синхронізувати місцеві вибори в Україні та окремих районах Донецької й Луганської областей, наголосив політолог.

«Після проведення в Україні парламентських виборів, формування коаліції, обрання прем'єра, президента, напевно, всі сторони спробують заново імплементувати якийсь із мирних планів. Тоді з'явиться потенційна можливість. До 2020 року жодного мирного врегулювання бути не може. Німеччина, Франція, США – всі чекають виборів в Україні», – резюмував Руслан Бортник.

До яких країн Європи та з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло завершенню конфлікта – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: