У МОЗ назвали небезпечні через «сибірку» місця

Читать на русском
Курпіта пояснив, що спори захворювання можуть зберігатися до ста років. Тому в МОЗ вважають скотомогильники епідеміологічно небезпечними.

У Міністерстві охорони здоров'я констатують, що в країні потенційну небезпеку в зв'язку з можливим поширенням сибірки становлять понад 13,5 тисячі місць, переважно колишні скотомогильники в сільській місцевості.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив директор Центру громадського здоров'я МОЗ Володимир Курпіта на брифінгу у вівторок, 2 жовтня, в Києві, передає «Інтерфакс-Україна».

Через небезпечне захворювання закрили на карантин одну зі шкіл на ЗакарпаттіЗ ознаками менінгококової інфекції госпіталізовано 11 місцевих жителів, у дев'яти з них діагноз підтверджено.

«Хочу підкреслити, що в Україні є близько 13,5 тисяч місць, які потенційно небезпечні щодо «сибірки», й періодично, час від часу, в нас реєструються поодинокі випадки захворювання», – сказав Курпіта.

За його словами, особливість захворювання в тому, що воно не передається від людини до людини, «для передачі потрібна тварина».

Пізніше, відповідаючи на запитання, Курпіта пояснив, що спори захворювання можуть зберігатися до ста років, тому в МОЗ вважають скотомогильники епідеміологічно небезпечними.

«Оскільки багато сіл використовували скотомогильники, то фактично ми можемо говорити, що всі сільські райони перебувають у певних ризиках щодо появи «сибірки», – зазначив директор Центру громадського здоров'я.

Згідно з наведеними даними МОЗ, випадки захворювання на «сибірку» реєструвалися в 2003 році в Харківській області, в 2004-му – в Чернівецькій, в 2008-му – в Миколаївській, у 2012 році – в Черкаській області, а тепер виникли в Одеській області.

«Не було зареєстровано жодного смертельного випадоку (серед людей)», – підкреслив Курпіта, говорячи про попередні роки.

Він також зазначив: «Особливість «сибірки» в тому, що її можуть використовувати як біологічну зброю ... В жодному разі я не хочу натякати на терористичну акцію або біологічну зброю».

2 жовтня регіональні ЗМІ повідомили, що в Саратському районі Одеської області п'ятеро осіб ушпиталені з діагнозом «сибірська виразка».

Зазначалося, що стан ушпиталених оцінюється як стабільний.

Пізніше МОЗ підтвердив, що в однієї з п'яти осіб, ушпиталених зі специфічними симптомами захворювання шкіри в селі Міняйлівка Одеської області, підтвердився діагноз «сибірська виразка».

У МОЗ наголосили, що ця форма захворювання лікується антибіотиками й не становить такої небезпеки, як легенева форма. У селі оголосили карантин.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: