Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віктор Єленський

Читать на русском
Віктор Єленський виконав рівно половину своїх обіцянок, ще п'ять у нього залишаються в процесі.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віктор Єленський (фракція «Народного фронту»).

Єленський був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 14 обіцянок, виконав рівно половину (50%), а дві – провалив.

Провалив народний депутат непрограмну обіцянку зробити все, щоб до травня цього року ухвалили рішення щодо Антикорупційного суду. В березні Єленський підтримав за основу відповідний законопроект, проте до травня в другому читанні його розглянути не вдалося. З огляду на те, що «Народний фронт» – друга за чисельністю фракція в Раді, а її депутати не змогли домогтися ухвалення ініціативи, обіцянку вважаємо невиконаною.

Крім того, Єленський не впорався з обіцянкою сприяти в наданні житла сім'ям загиблих під час антитерористичної операції. Хоча він і підтримав бюджети на 2016-2017 роки, де були закладені субвенції на виплату компенсацій за житло для сімей загиблих учасників АТО, але не голосував за законопроект, яким надається державна допомога в придбанні житла сім'ям загиблих військових.

При цьому нардеп підтримав більшість законопроектів, які підвищують соціальний статус і захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, надають низку пільг і створюють систему адресного соціального забезпечення. Таким чином, він виконав відповідну передвиборчу обіцянку.

Також перед виборами Єленський обіцяв запровадити обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддів. У 2016 році в парламенті він підтримав законопроект, згідно з яким особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (народні депутати, чиновники, прокурори, судді), мають подавати електронні декларації.

Голосував він і за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції», який дозволить провести конкурс на посаду глави НАБУ й запустити роботу відомства. Таким чином, Єленський виконав обіцянку сприяти в створенні незалежного антикорупційного органу.

У процесі виконання в парламентаря залишаються ще п'ять обіцянок. Зокрема, не допустити скасування або скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг. Єленський справно голосує за державні бюджети, де закладені кошти для виплати субсидій. Також він підтримав законопроект про справедливе призначення й надання субсидій.

Має депутат ініціювати оновлення антикорупційного законодавства шляхом зменшення кількості дозволів, органів контролю та перевірок. Поки Єленський підтримав усі законопроекти з пакета «державного нагляду», які зменшують кількість органів контролю та конкретизують підстави для проведення перевірок.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: