Українці платять за медицину двічі – нардеп

Читать на русском
Велика Британія витрачає на медобслуговування одного громадянина на рік понад 4 тисячі доларів.  Україна – лише 100 доларів.

В Україні лише кожна десята бюджетна гривня йде на медицину, тоді як у Великій Британії – кожен п'ятий державний фунт.

Як пише «Слово і Діло», про це розповів член бюджетного комітету ВР Валерій Дубіль в інтерв’ю ВВ.

За його словами, в Україні запровадили медичну реформу орієнтуючись на приклад Великої Британії, але чиновники не врахували рівень фінансування.

«На медобслуговування одного громадянина на рік (у Великій Британії – ред.) іде 4 356 доларів. Скільки, як думаєте, в Україні? Аж 100,2 долара. У них кожен п'ятий державний фунт іде на медицину, а у нас – лише кожна десята бюджетна гривня. У них із власної кишені люди додають ще один фунт на п'ять фунтів держаного фінансування, в нас – на кожні 10 державних гривень ще 12 власних», – пояснив нардеп.

Дубіль додав, що українці платять за медицину двічі: через податки і з власної кишені. За словами парламентаря, щоб зменшити тягар на людей, потрібно запровадити систему страхової медицини.

«Потрібно забезпечити витрати на галузь на рівні не менш ніж 5-6% від ВВП (зараз 3,1% – ред.)», – вважає Дубіль.

Нагадаємо, Кабінет міністрів представив проект державного бюджету на 2019 рік у Верховній Раді України. Згідно з проектом, доходи держбюджету становитимуть 1,29 трлн грн. За словами прем'єр-міністра Гройсмана, протягом року обсяг бюджетних доходів зросте на 130 млрд грн.

Також стало відомо, скільки закладено в державному бюджеті на 2019 рік на розвиток екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Натомість Мінфін просить МОЗ зменшити бюджетні «апетити» на 2019 рік.

Раніше «Слово і Діло» писало про міфи медреформи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: