Як українці можуть списати борги перед ОСББ?

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Дійсно, такий механізм передбачений, однак виключно для ОСББ, не для ЖЕКів. Співвласники можуть самі домовитися, яким чином вони готові відпрацювати заборгованість.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи ухвалення Кабміном постанови №711, згідно з якою мешканці багатоквартирних будинків можуть відпрацювати свої борги.

«Передбачено, що потрібно домовитися з правлінням чи управителем щодо виконання певних видів робіт – прибирання прибудинкової території, миття вікон, лагодження електрики, вкладання плитки чи щось інше, а вже за рахунок цього зменшуватиме заборгованість на цю суму. Є різні варіанти й способи. Наприклад, вивезення сміття, хоча зараз це окрема послуга, але було таке, що люди окремо сортували сміття, прибирали в підвалі», – зазначила Бойко.

Також, наприклад, якщо будинок готується до термомодернізації, мешканці можуть брати участь у підготовчих роботах до цього, додала вона.

«Ідея така, що якщо мешканець не може сплатити чи хоче зменшити заборгованість, то домовляється з тим, хто управляє будинком. Це може бути ОСББ чи управитель, а потім на цю суму виконуються роботи», – пояснила експерт.

Борги за комуналку: міністр юстиції розповів, яке майно можуть описатиМіністр юстиції Павло Петренко запевнив, що в українців не будуть забирати квартири за борги за комунальні послуги.

Якщо це ОСББ, то це має бути передбачено в статуті та відповідних документах, але не в кожному випадку, уточнила вона.

«В принципі, це не новизна. Без постанови, яку ухвалили, це також було можливо. Коли створюється ОСББ, то ухвалюється рішення про те, що співвласники не проти того, щоб діяло таке правило. Це не щось нове, постанова Кабміну для цього не потрібна. Все діятиме по-старому, постанова Кабміну нічого нового не дасть», – підкреслила фахівець.

Щодо розцінок, то тут не все зрозуміло, адже все на рівні договірних відносин, наголосила вона.

«За якими цінами рахувати вартість виконаної роботи – питання. Це справа співвласників та управителя на рівні домовленості про те, що мешканець, який має заборгованість, має виконати сам у рахунок боргу певний обсяг робіт». – резюмувала Тетяна Бойко.

Нагадаємо, ще 18 серпня 2016 року міністр юстиції Павло Петренко пообіцяв, що українців не позбавлятимуть власності через несплату комунальних тарифів.

Ексклюзивне інтерв’ю Павла Петренка – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: