Які головні інтриги та особливості старту виборчої кампанії?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Головних інтриг початкового етапу, точніше прелюдії, виборчої кампанії можна виділити кілька. По-перше, чи будуть балотуватися Зеленський і Вакарчук? Радше так, аніж ні.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Володимир Фесенко, передає «Слово і Діло».

Головні політичні інтриги

Крім ролі Зеленського та Вакарчука, незрозуміло, чи буде єдиний кандидат «від Москви».

«50/50. Навіть якщо й домовляться, то це буде дуже нестійкий союз, підтримуваний лишеи з Москви. Як показує історія, тріумвірати – дуже хитка конструкція», – зазначив політолог.

Крім того, невідомо, чи з'явиться темна конячка, якийсь прихований фаворит, підкреслив експерт.

«Усіх інших можливих кандидатів, крім вісімки потенційних фаворитів, не знають близько або навіть більш ніж половина виборців. А на масштабну розкрутку залишилося дуже мало часу. Замість темної конячки будуть дві «циркові», – уточнив Фесенко.

«Чи можливі нестандартні сценарії? Теоретично можливі, але поки малоймовірні», – додав він.

Експерт назвав два таких сценарії. Перший передбачає конституційну реформу з обмеженням повноважень президента, другий – одночасне або майже одночасне проведення дострокових парламентських і президентських виборів.

Долар по 10 і продаж Roshen: скільки обіцянок із передвиборчої риторики виконав ПорошенкоДо президентських виборів в Україні залишився рік і Слово і Діло починає підбивати підсумки виконання обіцянок. Розбираємося, що зі своєї передвиборчої риторики виконав президент Петро Порошенко.

«На перший сценарій залишилося вкрай мало часу, й президент його публічно відкинув. За другим сценарієм є деякі нормативні протиріччя й потенційні ризики. В процесі його реалізації, для чого буде потрібний розпуск парламенту, можуть виникнути збої», – пояснив він.

Особливості виборчої кампанії

Політолог також звернув увагу на кілька аспектів. Зокрема, Порошенко й Тимошенко використовують тематику конституційних змін як один із головних інструментів виборчої кампанії. Проте Порошенко виступає за точкові зміни, а Тимошенко – за ухвалення абсолютно нової Конституції.

Крім того, почалося пропагандистське протистояння в стилістиці інформаційної війни між БПП та «Батьківщиною». Почалася війна компроматів, далі буде гірше, акцентував він.

За його словами, президент виступає в ролі головного патріота й борця з «русским миром», у тому числі в просуванні автокефалії для українського православ'я.

«Активне контрпозиціонування Тимошенко, тобто оперативне використання тих самих прозахідних і патріотичних меседжів, що й у президента Порошенка», – наголосив експерт.

Якщо врахувати засилля політичних ток-шоу щодня відразу на декількох телеканалах, то телеаудиторію можуть перегодувати цією жуйкою, а сам жанр – девальвувати й дискредитувати, додав він.

«Країну знову заганяють у регіонально-ідеологічну поляризацію. «Колишні» намагаються консолідувати й протиставити так званий «південний схід» решті України», – резюмував Володимир Фесенко.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки обіцянок із передвиборчої риторики виконав Порошенко.

Читайте також про обіцянки Порошенка за час президентської каденції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: