Комітет Сенату США затвердив резолюцію про Голодомор в Україні

Читать на русском
Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив та рекомендував до схвалення резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу.

Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив та рекомендував до схвалення резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомили у посольстві України у США.

Парубій сподівається, що Конгрес США прийме резолюцію про Голодомор в цьому роціКонгрес США до кінця 2018 року прийме резолюцію про визнання Голодомору геноцидом українського народу.

«Проект резолюції засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу», - йдеться в заяві українських дипломатів.

Резолюцію підготувала та представила група сенаторів від Республіканської та Демократичної партій на чолі зі співголовами групи дружби з Україною у Сенаті США Робертом Портманом та Річардом Дурбіним.

Американський сенатор США Роберт Портман отримав від президента Петра Порошенка орден За заслуги III ступеня.

На сьогодні Голодомор в Україні визнано геноцидом в 12-ти штатах: Вашингтоні, Вісконсині, Іллінойсі, Массачусетсі, Мічигані, Нью-Джерсі, Нью-Йорку, Огайо, Орегоні, Пенсильванії, Канзасі та Міссурі.

У 1932-1933 роках від голоду загинуло понад 10 млн людей, що становить приблизно чверть населення нинішньої України. Пік Голодомору припав на весну 1933 року. В Україні тоді від голоду вмирало 17 людей щохвилини, тисяча - щогодини, майже 25 000 - щодня.

За даними дослідників, демографічні наслідки Голодомору відчутні і донині: якби не було голоду в 1932-1934 роках, чисельність населення в Україні зараз була б більше на 4 млн осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: