Україна змінила позицію в рейтингу економічних свобод

Читать на русском
Україна піднялася на 15 позицій порівняно з попереднім роком і посіла 134-те місце серед 162 країн і територій, які увійшли до звіту Економічна свобода в світі-2018.

Україна піднялася на 15 позицій порівняно з попереднім роком і посіла 134-те місце серед 162 країн і територій, які увійшли до звіту «Економічна свобода в світі-2018», складеного канадським аналітичним центром Fraser Institute.

Рейтинг був складений на основі даних за 2016 рік, ідеться в прес-релізі локального партнера проекту – Центру Бендукідзе, пише «Слово і Діло».

Україна поліпшила позиції в рейтингу конкурентоспроможностіУкраїна піднялася на 4 позиції й посіла 81-е місце в рейтингу конкурентоспроможності. Про це сказано в рейтингу конкурентоспроможності, який складає Світовий економічний форум.

«Тим не менш ми все ще залишаємося в економічно невільній групі разом із такими країнами, як Іран, Ірак, Пакистан, Білорусь, Зімбабве тощо», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зростання рейтингу в основному відбулося завдяки валютній лібералізації, оскільки найсуттєвіша зміна зафіксована саме в категорії «доступ до надійної валюти». Однак незначна позитивна динаміка прослідковується й у решті показників.

«За рівнем економічної свободи Україна, на жаль, залишається саме там, де була в 2010 й навіть 2005 році», – підкреслив директор Центру Бендукідзе Володимир Федорин.

Очолили світовий рейтинг Гонконг і Сінгапур, які розташувалися на 1-му й 2-му місцях відповідно. До топ-10 також увійшли Нова Зеландія, Швейцарія, Ірландія, США, Грузія, Маврикій, Сполучене Королівство, Австралія та Канада (поділили 10-те місце). Десятка найбільш економічно невільних країн така: Судан, Гвінея-Бісау, Ангола, Центрально-Африканська Республіка, Республіка Конго, Сирія, Алжир, Аргентина, Лівія та Венесуела. Деякі деспотичні країни, такі як Північна Корея та Куба, не представлені в індексі ЕСС через відсутність даних.

Мешканці країн із високим рівнем економічної свободи є багатшими, мають більшу політичну й громадянську свободу, а також живуть довше. Наприклад, країни з верхнього квартиля (25%) економічної свободи (наприклад, Велика Британія, Японія та Ірландія) мали середній дохід на душу населення в розмірі $40 376 в 2016 році порівняно з $5 649 у країнах із нижнього квартиля (Венесуела, Іран і Зімбабве). Середня тривалість життя становила 79,5 років у країнах верхнього квартиля й 64,4 року – в нижньому.

Нагадаємо, Україна поліпшила свої позиції в декількох рейтингах за якістю інфраструктури та вперше увійшла до рейтингу найпотужніших націй світу.

Детальніше – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: