Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ярослав Дубневич

Читать на русском
Дубневич виконав 53 відсотки обіцянок. Йому ще необхідно домагатися децентралізації влади й відмовитися від повноважень нардепа.
Ярослав Дубневич

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ярослав Дубневич (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Народний депутат двох останніх скликань Ярослав Дубневич пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №120 (Городок, Львівська область). Мажоритарник дав 17 обіцянок, з яких 9 виконав (53%), а 3 – провалив.

Ярослав ДубневичНародний депутат України

У передвиборчій програмі чотири роки тому Дубневич обіцяв подати до Верховної Ради законопроект про заборону зміни процентної ставки за програмою молодіжного житлового кредитування на термін виплати кредитних зобов'язань. Однак нардеп так і не ініціював жодного законопроекту на цю тему.

Нагадаємо, в 2014 році ставка за користування пільговими молодіжними кредитами, що видаються за рахунок статутного капіталу Фонду, становила 12,5% річних. У 2015 році Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву встановив відсоткову ставку для пільгових молодіжних житлових кредитів на рівні 11,6% річних. У 2016 році – на рівні 14,1% річних.

Аналогічна ситуація склалася з передвиборчою обіцянкою Дубневича докласти всіх зусиль для ухвалення законопроектів про відкликання депутатів. У 2015 році Рада ухвалила проект закону «Про місцеві вибори», які передбачають можливість дострокового припинення повноважень депутата. Якщо відповідний кандидат у депутати був висунутий місцевою організацією партії, рішення про відкликання депутата за народною ініціативою ухвалюється з'їздом відповідної партії, який має ухвалити рішення про заміну депутата. Ярослав Дубневич під час голосування був відсутній.

Ярослав ДубневичНародний депутат України
Дубневич докладе всіх зусиль для ухвалення законопроектів щодо відкликання депутатівСказано 27 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Варто додати, що ще в 2014 році нардеп Тарас Батенко зареєстрував проект закону «Про відкликання народного депутата України». Однак він так і не був включений до порядку денного роботи Верховної Ради. Що ж до Дубневича, то він не подав жодного законопроекту про відкликання депутатів.

Як голова комітету Верховної Ради України з питань транспорту Дубневич обіцяв подати новий законопроект про залізничний транспорт під час шостої сесії ВРУ.

«На наступну сесію важливі питання – це блок законів про внутрішній водний транспорт, це закон про залізничний транспорт, який ми готуємо й подамо на заміну тому законопроекту, який відправлений на доопрацювання. Він уже на фінішній стадії. Закон про залізничний транспорт базуватиметься на законодавстві Німеччини», – повідомив Дубневич у січні 2017 року.

Однак за весь час роботи шостої сесії Верховної Раді нардеп так і не подав вказаного доопрацьованого законопроекту.

При цьому нардеп, як і обіцяв, ініціював скасування норми щодо ввезення товарів в Україну вагою не більш ніж 50 кілограмів як архаїчної та неєвропейської.

«Загальноприйнятим в інших країнах є правило легкового автомобіля: вивозь на дозволену суму порога (500 євро) й не більше того, що може перевезти власне авто», – написав він у Facebook.

Наприкінці 2015 року Дубневич зареєстрував проект закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів громадянами в ручній поклажі». Проектом передбачається скасування обмеження 50 кілограмів для ввезення товарів через митницю й збільшення норми до 100 кілограмів.

Також нардеп запевнив, що вимагатиме змін до Бюджетного Кодексу про відрахування 2% акцизного податку з нафтопродуктів до обласних бюджетів як цільового джерела на ремонт державних доріг місцевого значення. У 2015 році Дубневич надіслав запит до Верховної Ради щодо акцизу, а в 2016-му став співавтором двох законопроектів, метою яких був розподіл частини акцизного податку на ремонт та утримання автомобільних доріг.

Виконав нардеп обіцянку докласти всіх зусиль для виконання двосторонніх угод щодо соціально-економічного та культурного розвитку з територіальними громадами та громадськими організаціями Городоцького, Мостиського, Самбірського районів. У 2017 році був проведений ремонт дороги в селі Воютичі Самбірського району, будівництво дитячого садка в Великому Любіні Городоцького району й на контролі в нардепа – будівництво другої черги НПК в селі Бортятин Мостиського району.

Дубневичу потрібно виконати ще 5 обіцянок. У передвиборчій програмі він запевнив, що в разі її невиконання складе повноваження народного депутата України. Станом на травень 2018 року депутат не виконав вже дві передвиборчі обіцянки, про що ми писали вище. Однак поки від депутатських повноважень він не відмовився.

Також Дубневич обіцяв ініціювати поступову ліквідацію районних державних адміністрацій і передачу повноважень органам місцевого самоврядування. Нардеп підтримав всі законодавчі ініціативи, спрямовані на децентралізацію влади.

Ще під час виборів він обіцяв звітувати перед виборцями не менш ніж раз на рік про свою депутатську діяльність та виконання передвиборчої програми. Поки що нардеп справляється з цим зобов'язанням. Влітку 2015 року він провів публічний звіт у приміщенні Народного дому Городка. Звітував нардеп про проведену роботу й у 2016 році. Наприкінці лютого 2017-го був оприлюднений звіт Ярослава Дубневича перед жителями Мостиського району, а в 2018 році нардеп відзвітував про свою роботу в березні.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: