Супрун закликала українців вчити мову жестів

Читать на русском
Голова МОЗ зазначила відсутність дубляжу жестовою мовою в інформації українських медіа та брак кваліфікованих перекладачів жестової мови.

Голова МОЗ Уляна Супрун закликала українців вивчати мову жестів, щоб спілкуватися з людьми з порушенням слуху.

Як пише «Слово і Діло», про це вона розповіла на своїй сторінці в Facebook.

«Сьогодні вперше відзначається всесвітній день жестових мов. Люди з порушенням слуху з усього світу доносять інформацію про те, що хочуть бути почутими. Щороку світ стає більш інклюзивним, водночас люди, які спілкуються мовою жестів, все ще живуть наче в окремому Всесвіті, який важко зрозумілий для більшості», - заявила Супрун.

В.о. міністра зазначила, що серед людей є багато міфів, пов'язаних із мовою жестів.

«У світі є близько 150 національних жестових мов і ще стільки ж діалектів. Назви жестових мов переважно створюються за територіальним принципом (наприклад, у США, Великобританії та Австралії використовується не англійська, а американська, британська й австралійська жестові мови відповідно, до того ж вони не схожі одна на одну). В Україні нечуючі люди спілкуються українською жестовою мовою (УЖМ). Найчастіше тільки між собою, адже велика частина українського інформаційного простору не залучена до мови жестів», - пояснила Супрун.

Голова МОЗ зазначила, що відсутність дубляжу жестовою мовою в інформації українських медіа, нестача кваліфікованих перекладачів жестової мови, відсутність у системі освіти навчання для дітей з порушенням слуху мовою жестів - це лише верхівка айсберга проблем, з якими стикаються люди з вадами слуху в Україні щодня.

У грудні 2017 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 23 вересня Міжнародним днем ​​жестових мов.

Нагадаємо, раніше Супрун відзначала, що пацієнтів можна і потрібно транспортувати вперед ногами.

Також Супрун розповіла, як лікувати стреси і старечий маразм музикою.

А Парубій похвалився, що дотримується порад Супрун.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: