Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Драюк

Читать на русском
Депутат від Народного фронту Сергій Драюк не провалився жодної обіцянки, і виконав шість з 13.

За рік до виборів пора підвести підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання і подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Кожен день «Слово і Діло» буде аналізувати рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться по всьому списку парламентаріїв. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Сергій Драюк (фракція «Народного фронту»).

Драюк пройшов до Верховної Ради в грудні 2014 року після того як низка депутатів були призначені на посади в новому уряді. В активі Драюка 13 програмних обіцянок, з яких він виконав вісім (62%) і жодної не провалив.

Так, народний депутат виконав обіцянку сприяти в наданні житла сім'ям загиблих в ході антитерористичної операції. Він підтримував проекти державних бюджетів на 2016-2017 роки, де була закладена субвенція на виплату грошової компенсації за отримання житлових приміщень для сімей загиблих військових. У березні минулого року Драюк проголосував за законопроект «Про внесення змін до статті 4 закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» (щодо реалізації державних житлових програм)», згідно з яким сім'ям загиблих в ході АТО надається державна підтримка в розмірі 50% вартості житла.

Перед виборами Драюк також обіцяв ввести обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддів. З 2016-му він підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру в 2016 році», згідно з яким особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування ( народні депутати, чиновники, прокурори, судді) зобов'язані подавати електронну декларацію. Так що обіцянка виконана.

У 2015 році парламентарій підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції», який дозволив провести конкурс на посаду глави НАБУ і відповідно запустити роботу органу. Таким чином, Драюк виконав відразу два обіцянки – сприяти в створенні незалежного антикорупційного органу та ініціювати оновлення антикорупційного законодавства шляхом розкриття структури власності підприємств (відповідно до закону НАБУ має можливість займатися перевіркою бенефіціарів власників юридичних осіб).

П'ять обіцянок у Драюка залишаються в процесі виконання. Зокрема, в програмі він обіцяв не допустити скасування або скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг. Нардеп підтримує проекти держбюджетів, де закладені кошти на забезпечення субсидій, а також голосував за законопроект про справедливе призначення субсидій.

Також він обіцяв ініціювати оновлення антикорупційного законодавства шляхом зменшення кількості дозволів, контролюючих органів і перевірок. Поки Драюк тільки підтримав законопроекти з пакету «державного нагляду», які пом'якшують перевірки.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про які ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-яких політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: