Вибори-2019: чи є ризик протестних настроїв

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Немає якогось серйозного геополітичного розвороту, як сталося з Януковичем, коли населення розраховувало на одне, а їм повідомляють інше. Звичайно, якщо Порошенко вийде і скаже про те, що з НАТО більше не хочемо мати спільного, йдемо в Митний союз – це може викликати протести.

Про це в коментарі Слову і Ділу розповів політтехнолог Олексій Голобуцький, оцінюючи ризики виникнення протестних настроїв напередодні виборів.

«Майдани відбуваються, коли вже навіть існуючі інституції перестають працювати, але цей цикл відбувається приблизно раз в десять років. Найближчі п'ять років, хотілося б сподіватися, що ніякого Майдану не буде», - підкреслив експерт.

Інша справа, коли відбуваються спровоковані акції, зазначив він.

«У нас є з чим порівнювати. Мітинг з тисячі проплачених людей, які щось кричать - це інше. Мітинг націоналістів, наприклад. Це мотивовані люди, ідеологічно, але їх ніколи не буде багато. І тотальної підтримки у радикалів теж не буде. У нас є погана якість, яка в цьому випадку спрацьовує позитивно. Зокрема, виборець може бути незадоволений, говорити, що всі злодії, але люди не виходять масово через це», - міркує політтехнолог.

Експерт звернув увагу також на акції власників авто на єврономерах.

Ганебні вибори, які нічого не вирішують. Колонка Леоніда ШвецяЗ наближенням виборів зростає й кількість охочих голосувати. При цьому жоден із кандидатів не користується довірою. Чому ж тоді зростають рейтинги деяких кандидатів? Про це в колонці Леоніда Швеця.

«Вони можуть паралізувати місто своїми протестами, але влада навряд чи піде на поводу. У нас і так культура вкрай низька щодо сплати податків, якщо ще відкрито все всім пробачити - це змусить людей задуматися. Тут для влади надто великий компроміс менш вигідний, ніж в разі чого, якщо Київ «паралізує» боротися мирним способом. Ну і в принципі, є компромісні рішення, вони вже запропоновані», - аналізує Голобуцький. На його погляд, заворушення можуть бути спровоковані ззовні, зокрема РФ.

Він зазначив, що на темі автокефалії можуть спекулювати, можуть бути спроби перевести все в русло не юридичного і правового.

«Звичайно, для них це вигідно. Хоча, насправді, коли Україна отримає томос, то просто розриває договір з УПЦ МП на Почаївську та Києво-Печерську лаври. Далі все. Потрібно вирішувати майнові питання, організаційні. Може бути протистояння. Звичайно, на такому попіаритися - відмінний привід. Агентура РФ залучить звичайно максимум сил, щоб все виглядало як силове захоплення», - проаналізував політтехнолог.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, кого українці бачать майбутнім президентом.

Більше про президентські перегони - в матеріалі «Ганебні вибори, які нічого не вирішують. Колонка Леоніда Швеця».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: