Коли закінчиться війна на Донбасі?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Зрозуміло, що будуть говорити про дипломатію, про війну говорити не будуть. Але суть в іншому. Існує два способи припинити війну на Донбасі.

Про це в коментарі Слову і Ділу розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи заяву Генсека НАТО про те, що завершити війну на Донбасі можна тільки дотримуючись виконання Мінських умов і шляхом переговорів сторін.

«Є два способи припинити війну на Донбасі. Перший - Україна здасться. Тоді почнеться громадянська війна на всій території України, не на Донбасі, хоча там продовжитися те, що є. Тому цей варіант - не варіант. Другий спосіб - Росія зникне, як суб'єкт в цих відносинах. Ось тоді війна закінчитися», - каже Горбенко.

У другому варіанті може трапитися все що завгодно, зазначив він. Найпростіший спосіб - зникне Путін, яким чином - вже інше питання.

«Другого Путіна вже не буде, тому що ще більше ескалувати ситуацію на Донбасі РФ не може. Якби вона могла, то ескалувала б. У РФ не вистачає ресурсів, щоб йти у відкриту конфронтацію, військову конфронтацію з Європою і США. Сил на це немає», - констатував експерт.

Можливий варіант, що, коли зникне Путін протягом перших трьох місяців нова російська еліта домовиться про те, що все це їм не потрібно було, виною всьому «поганий цар». Тепер прийшов «хороший цар» і взагалі, РФ буде триматися Європи. Може бути приблизно так, як колись з Кримською війною.

Більш складний варіант - Путін залишається до самого кінця, поки РФ не закінчується як суб'єкт через звичайні внутрішні проблеми, але цей варіант важко передбачити, як колись війну України з РФ, продовжив експерт.

Він додав, що звичайно зараз це виглядає фантастично.

«Але це особливість політкриз як таких. Поки цей варіант найперспективніший. Тому що найважливіший нюанс у тому, що Путін не дає ніякого розвитку РФ. Немає хорошого сценарію ні в перемозі, ні в поразці», - міркує політолог.

Він акцентував, що якщо Радянський союз міг добре виграти в Афганістані, то в цій війні у них немає хорошого сценарію. Вони існують до тих пір, поки конфлікт відбувається.

Нової Росії в світі не існує. Поки пропонують симулякр у вигляді СРСР, підкреслив експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє повернути Донбас протягом рокуСказано 10 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Хто виходить на протести ми вже бачимо. Це молоді люди. Молодь не бачить себе в світі. Рано чи пізно вона вистрілить. Це множиться на економічні проблеми. В один момент дійде до точки кипіння, буде як завжди той самий російський бунт. Щось розвалитися на дрібні суб'єкти, а далі - знову доведеться проходити шлях 90-х», - проаналізував Андрій Горбенко.

Додамо, командувач ООС вважає, що військового вирішення для завершення війни на Донбасі недостатньо.

Нагадаємо, 6 жовтня 2017 року президент України Петро Порошенко пообіцяв повернути Донбас.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: