В Україні знову зростуть тарифи. Чи є способи заощадити?

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Український уряд домовився з МВФ про поступове підвищення ціни на газ для населення. До 2020 року вона повинна досягти рівня імпортного паритету. Попередньо, на першому етапі ціни зростуть на 23,5-25%. Відтак, питання енергозаощадження стають більш актуальним. Європейський Союз уже висловив готовність надати Україні транш обсягом 54 мільйони євро на підтримку Фонду енергоефективності. Рішення про створення Фонду енергоефективності було прийнято в січні 2018 року після прийняття в минулому році відповідного закону. Фонд надаватиме кошти для реалізації проектів термомодернізації, встановлення ефективних опалювальних і охолоджувальних систем та обладнання. Фінансування Фонду енергоефективності у Держбюджеті на 2018-рік передбачене у розмірі 1,6 млрд грн. Крім цього, на фінансування Держпрограми з енергоефективності («теплі кредити») у проекті Держбюджету передбачено 400 млн грн. До слова, 11 вересня 2018 року прем'єр пообіцяв збільшити фінансування програми теплих кредитів на 100 мільйонів гривень.

Експерт «Реанімаційного пакету реформ» Святослав Павлюк уточнив, що на сьогоднішній момент теплі кредити не працюють, тому що закінчилося фінансування.

«На теплі кредити українці вже розраховувати не можуть. Так, вони були в квітні, але в липні вже гроші закінчилися. Можливо якісь кошти в декількох банках залишилися, але вони незначні», - додав експерт.

Він зазначив, що Гройсман дійсно недавно обіцяв додати близько 100 мільйонів, щоб профінансувати проекти ОСББ, які подані та затверджені. Таких проектів близько 178, вони очікують фінансування.

Однак, за його словами, все одно коштів дуже мало навіть з урахуванням надбавки. Експерт каже, що більше грошей буде мати Фонд енергоефективності, якому направлять ще 104 мільйони євро від міжнародних донорів.

При цьому, сам Фонд ще не працює і зможе функціонувати лише в 2019 році. Зараз йде підготовка, формування наглядової ради, вирішуються питання з нормативними документами, актами, підкреслив Павлюк.

«Ми виявилися не в дуже хорошій ситуації зараз. Нам потрібно знову підняти ціни, але механізму перекрити це, механізму скорочення електроенергії до цього часу не розроблено повноцінного», - констатував Святослав Павлюк.

Також, за його словами, щодо утеплення будинків та квартир, то в цьому році нарешті є консенсус з аудиту.

«Почалося пропагування застосування енергоаудиту, як первинної оцінки заходів, які потрібно проводити в будинках. Вже оприлюднено те, як буде виглядати сертифікат енергетичних характеристик будинків, хто його робить і як. Почалося навчання тих, хто буде проводити цей аудит. Ситуація зрушила з місця», - розповідає Павлюк.

Він пояснив, що у нас є два типи будинків - недогріты та перегріті. У недогрітих будинках, люди мерзнуть, з'являється цвіль, мешканці частіше хворіють і зовнішнє утеплення, модернізація внутрішньої мережі дасть можливість отримати комфорт, якого там немає.

Економія також буде, але не такою значною, акцентував фахівець.

У перегрітих будинках, де централізована система опалення ситуація така, що немає можливості особливо регулювати. Хоча теж останні роки, де фізично є така можливість люди прикручують і економлять, зазначив експерт.

«У таких будинках, в разі утеплення буде очевидна економія. Фактично вона може досягти 40-60% в окремих випадках», - вважає Павлюк.

Але все одно є розрив між підвищенням цін і наявністю компенсаторних механізмів, зазначив енергетик.

Залишаються ще субсидії, монетизація повинна бути в наступному році, акцентував експерт.

В цілому, на його погляд, ситуація несприятлива, оскільки механізми допомоги в термомодернізації будинків відстають від зростання цін.

Особливо складна ситуація в багатоквартирних будинках, оскільки під Фонд потрапляють будинки ті, які сформували ОСББ, а інші - ні.

Фахівець додав, що це з одного боку, стимул для будинків брати на себе відповідальність, формувати ОСББ, а з іншого боку, це обмежує інших.

«До того ж, основна частина будинків, де є ОСББ - це будинки в не найгіршому, стані, як правило відносно нові. Старі, убиті будинку, які потребують ремонту - вони не створюють ОСББ, там складно з прийняттям рішенням. Може бути, що в подальшому Наглядова рада Фонду якось вирішить ситуацію. Але зараз тільки формують Наглядову раду», - міркує Павлюк.

«В середньому Фонд дасть можливість компенсувати від 50-70% вартості проекту модернізації. Це значні кошти. Хоча можуть бути проблеми з фінансуванням Фонду», - резюмував Святослав Павлюк.

Нагадаємо, 26 вересня 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в 2018 році Фонд енергоефективності поповниться до 1,6 мільярда гривень

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: