Порошенко підписав закон про Фонд енергоефективності

Читать на русском
Президент Петро Порошенко підписав закон про Фонд енергоефективності, спрямований на поліпшення енергоефективності в багатоповерхових житлових будинках.
фото: ukrafoto.com

Президент Петро Порошенко підписав закон «Про Фонд енергоефективності», спрямований на поліпшення енергоефективності в багатоповерхових житлових будинках.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Необхідність створення Фонду була зрозуміла десятки років назад, але важливо, що зараз, коли ми його створюємо, він схвалений всіма нашими міжнародними партнерами, міжнародними фінансовими організаціями. Я впевнений, що результати нашої практичної діяльності ми матимемо вже найближчим часом», – сказав Порошенко під час присвячених підписанню закону заходів.

За словами міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, закон дозволить домогосподарствам заощаджувати при проведенні термомодернізації до 50% споживання енергоресурсів.

Міністр зазначив, що робота Фонду дозволить знизити втрати газу в системі теплопостачання й житловому секторі. За його словами, зараз вони становлять 2,4 мільярда кубометрів і 9 мільярдів кубометрів відповідно.

Крім того, Зубко вважає, що створення Фонду дозволить створити 75 тисяч робочих місць і за термін у 5-8 років запустити ринок послуг у сфері енергоефективності з обсягом близько 30 мільярдів євро, головними учасниками якого стануть малий і середній бізнес.

Сам Фонд займатиметься взаємодією з власниками приватних і багатоквартирних будинків для підвищення енергоефективності будівель і компенсації витрат на проведення таких робіт.

Розмір компенсації залежатиме від того, як змінився клас енергоефективності будівлі після проведення реалізації проекту. Максимальний розмір компенсації складе 50% в разі, якщо ефективність буде підвищена до рівня «А» за міжнародними стандартами.

Планується, що безкоштовні центри техдопомоги в сфері енергоефективності з'являться в кожній області країни за підтримки Європейського Союзу.

Контролювати Фонд буде незалежна наглядова рада з представниками Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

Технічний офіс Фонду розроблятиме типові проекти енергетичної модернізації будинків і фінансових інструментів для їх реалізації.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон «Про Фонд енергоефективності» 8 червня.

21 червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман назвав енергоефективність однією зі сфер, яку уряд збирається дофінансувати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: