Чому депутати розширили склад ЦВК та в чому ризик?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Для Банкової дуже важливо було забезпечити своє представництво і шляхом збільшення кількості членів ЦВК – це можна було зробити. Тому, з урахуванням, що є вимога наших міжнародних партнерів і основних політичних гравців про необхідність перезапуску ЦВК, розширення кількості членів виборчої комісії дає можливість зробити це.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, політолог Віталій Кулик, оцінюючи рішення щодо збільшення кількості членів ЦВК до 17 осіб та подання нардепів щодо його скасування через порушення регламенту.

«Розширивши склад ЦВК, з'явилася можливість призначити нових членів ЦВК і позбутися властивої недолегітімності ЦВК», - підкреслив Кулик.

Він припустив, що швидше за все, є якась «пакетна угода» про представництво всіх політичних сил в ЦВК.

Таким чином, вже незабаром можливо буде голосування за персональний склад, зазначив експерт.

На його погляд, якби не проголосували за збільшення кількості членів ЦВК до 17 взагалі, не було б можливості розблокувати ситуацію та прибрати Охендовського разом з іншими членами ЦВК, які давно «пересиділи» законні терміни.

Рада збільшила кількість членів ЦВК: як голосували нардепиКількість членів ЦВК збільшили з 15 до 17. Слово і Діло розбиралося, хто в Раді підтримав цю ініціативу.

«Так, з точки зору правової – це не правове рішення, а політичне. З точки зору, юридичних процедур, правової логіки, взагалі як такого верховенства права – це нонсенс. Але, якщо врахувати нинішній політичний розклад, те, що у нас патова ситуація, то це рішення було політично мотивованим. Воно виводить ситуацію з кризи щодо ЦВК», - каже Кулик.

Тим більше, у нас багато рішень приймають з точки зору політичної доцільності, додав він.

«У цьому наша проблема, але одночасно це дає можливість подолати кризові моменти», - зазначив експерт.

Політолог не виключив, що в майбутньому можуть виникнути певні проблеми.

«Завжди є небезпека того, що Конституційний суд може вийти з-під контролю або навпаки буде в руках однієї політичної сили і прийме рішення в напрямку скасування результатів виборів, їх незаконності чи тому подібні», - каже політолог.

Він наполіг, що перезапуску КС так і не відбулося, недовіра до цього органу не змінилася.

Більш того, експерт акцентував, що до сих пір не вирішено питання покарання суддів КС за участь в узурпації влади на користь Януковича.

«Відповідно, КС – хороший інструмент, а не арбітр в конституційному праві. Тому, ризики існують, але чи буде використано – питання. Всі політичні гравці, які голосували і підтримують розширення складу ЦВК ймовірно вважають, що КС для них не перешкода», - резюмував Віталій Кулик.

«Слово і Діло» розбиралося, як на це рішення відреагували в соціальних мережах.

Як за цей законопроект голосували народні депутати дивіться на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: