Погоджувальна рада: за що фракції і групи готові голосувати 18-21 вересня

Читать на русском

Стартує всього лише другий пленарний тиждень нової сесії Верховної Ради, а загострення пристрасте вже неабияке. Парламент на цьому тижні збирається розглянути ряд питань, які зазвичай викликають жваву дискусію, зокрема, зняття депутатської недоторканності і оновлення складу Центральної виборчої комісії. Крім того, 20 вересня в Раді виступить президент Петро Порошенко. За що фракції і групи готові голосувати 18-21 вересня розбиралася «Слово і Діло».

Спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що серед головних питань цього тижня – внесення змін до Конституції для закріплення прагнення України до повноправного членства в НАТО і Європейському Союзі. Парубій зазначив, що більшість фракцій підтримують це питання.

У Раді більш ніж 130 законопроектів очікують розгляду в другому читанніУ парламенті 133 законопроекти очікують другого читання. Причому майже половина з них отримала висновок профільного комітету й повністю готова до розгляду.

«Також вважаю, що нам треба розглянути і інші зміни до Конституції, які є в порядку денному. Зокрема, два подання, які ми направили в Конституційний суд з приводу недоторканності», – сказав він, зняття депутатської недоторканності планується на четвер. У той же день Парубій пропонує почати розгляд питання перейменування Кіровоградської та Дніпропетровської областей.

Крім того, на порядку денному на четвер, 20 вересня, оновлення складу Центральної виборчої комісії і виступ президента.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» на Погоджувальній раді говорила про необхідність запустити найближчим часом Міністерство у справах ветеранів, в БПП заявили, що підтримують кандидатуру Ірини Фриз на посаду його голови. Крім того, у фракції наполягають на внесенні змін до Конституції в частині обмеження депутатської недоторканності, а також хочуть вирішити питання з оновленням складу ЦВК. «Фракція БПП вважає за необхідне розглянути президентську редакцію законопроекту щодо вдосконалення процедури державних закупівель ProZorro. Це дозволить ще більш прозоро і ефективно використовувати кошти державного бюджету. Ми ще раз наголошуємо на необхідності розгляду проектів з утилізації побутових відходів», – додав глава фракції Артур Герасимов.

Про ЦВК на Погоджувальній раді згадувала також група «Воля народу». Депутат Сергій Лабазюк відзначив, в тому числі, що його група виступає за призначення суддів Конституційного суду.

Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 4-7 вересняНа першому пленарному тижні дев’ятої сесії Рада розгляне євроінтеграційні закони, блок питань національної безпеки, ратифікації та закон про бізнес-омбудсмена.

У «Народному фронті» заявили, що ініціюють розробку законопроекту, аналогічного закону в США, про реєстрацію іноземних агентів. «Він повинен стати, в тому числі і одним із запобіжників від впливу Кремля на вибори в Україні. Ми вважаємо, що парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони разом з депутатами з усіх зацікавлених фракцій повинен невідкладно розробити і внести на розгляд Верховної Ради такий законопроект. Ми вважаємо, що ЗМІ або неурядові організації, які відповідно до цього закону будуть визнані іноземними агентами, будуть зобов'язані на постійній основі інформувати громадян України, що вони діють в інтересах іноземної держави», – розповів лідер фракції Максим Бурбак. Крім того, НФ виступає за оновлення Центрвиборчкому і розгляді законопроектів про посилення відповідальності водіїв за порушення правил дорожнього руху.

Група «Відродження» запропонувала проголосувати за закон про референдум, щоб на ньому вирішити питання вступу в НАТО і Євросоюз. «31 березня наступного року, одночасно з проведенням президентських виборів, провести всеукраїнський референдум щодо вступу в НАТО і про вступ до Європейського Союзу. Це буде чесно, воно буде відкрито і всі громадяни України покажуть свою позицію», – сказав Віктор Бондар.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, 15 вересня Кабінет міністрів вніс у Верховну Раду проект закону про державний бюджет на 2019 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: