Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Руслан Сольвар

Читать на русском
Сольвар виконав 39 відсотків обіцянок, більшість з яких стосувалися виділення субвенцій. Нардеп має намір домогтися, щоб Фастів знову став містом обласного підпорядкування.
Руслан Сольвар

За рік до виборів пора підвести підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання і подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Кожен день «Слово і Діло» буде аналізувати рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться по всьому списку парламентаріїв. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Руслан Сольвар (фракція «Блок Петра Порошенка»).

Сольвар пройшов до Верховної Ради за одномандатним виборчим округом №91 (Макарів, Київська область) в листопаді 2014 року. За час каденції він дав 33 обіцянок, з яких 13 виконав і три – провалив.

Не вдалося нардепу виконати три передвиборчих програмних обіцянки. Він запевняв, що буде домагатися виділення субвенцій з державного бюджету для відновлення приміщення Фастівського міського вокзалу. Як повідомив нам начальник виробничого підрозділу регіональної філії «Південно-Західна залізниця» Чабан, в період з листопада 2014 року по березень 2017 року ніяких субвенцій з державного бюджету для відновлення будівлі вокзалу станції Фастів не надходило.

Також Сольвар в передвиборчій програмі обіцяв добиватися виділення субвенцій з державного бюджету для реконструкції очисних споруд міста Фастова. Нардеп повідомив нам, що ще в 2014 році була готова проектно-кошторисна документація по реконструкції каналізаційних очисних споруд Фастова, проте її затвердження призупинено до усунення зауважень ДП «Укрдержбудекспертизи».

Для проведення державної експертизи необхідно 70 тисяч гривень. Вирішення цього питання знаходиться в компетенції влади Фастова.

На початку 2018 року стало відомо, що в минулому році одним із пріоритетів фастівської громади було рішення проблем комунального підприємства «Фастівводоканал». Зокрема, проводився капітальний ремонт станції знезалізнення. На відстійниках міських КОС для нормалізації роботи міських очисних споруд були встановлені два нових приводи мулососів, які тепер працюють на так званій, «гумовій ході» замість рейкової. «Фастівводоканал» проводить комплексну реконструкцію Фастівської КОС.

Відзначимо, що зазначені роботи були розпочаті за рахунок комунального підприємства, а не державного або обласного бюджетів, які обіцяв залучити Сольвар.

Також нардеп запевняв, що до кінця 2017 року у центрі Фастова з'явиться новий спортивний майданчик.

«До мене надійшло колективне звернення від фастівського ГО «Баскетбольний клуб «Фастів» із проханням посприяти у відновленні спортивного майданчика, який на сьогодні цілком зруйнований. Розташований у центрі міста, на вулиці Соборній, 39, він сприятиме зручному та вільному доступу мешканців міста до занять спортом, а більш ніж 300 (!) підписів фастівчан є свідченням реальної потреби громади.

Насправді над цим питанням почав працювати ще навесні (2017 року – ред.) та стовідсотково можу запевнити, що до кінця року у Фастові з’явиться новий сучасний спортивний майданчик», – написав нардеп на своїй сторінці в Facebook влітку минулого року.

Ми направили запити народному депутату та у виконком Фастова, щоб дізнатися чи встановлено спортивний майданчик в терміни. З'ясувалося, що для його ремонту виділено 856 тисяч гривень. Разом з тим, капітальний ремонт планується почати тільки в другому кварталі 2018 року.

При цьому нардеп домігся виділення субвенції на будівництво п'яти спортивних майданчиків в селах Малі Лисівці, Кривошиїнці, Пищики, Самогородок і Великополовецьке Сквирського району. У сільрадах перерахованих населених пунктів нам підтвердили, що спортивні майданчики і два дитячих вже встановлені і сприяв цьому Руслан Сольвар.

Відзначимо, що в передвиборчій програмі нардепа йшлося про те, що він буде домагатися виділення субвенцій для соціальних проектів в Фастівському, Макарівському, Києво-Святошинському та Сквирському районах Київської області. Сольвар домігся залучення коштів для капітального ремонту дитячого садка в селі Дмитрівка Фастівського району, з обласного – школи-дитячого садка в селі Ясногородка та школи-дитячого садка смт Кодра.

На початку лютого 2018-го за сприяння нардепа був відкритий після ремонту Дідівщинский дитсадок, а також було заплановано будівництво дитячих садків у Дмитрівці і Червоному. У березні Сольвар направив запит щодо відновлення будівництва дитсадка в Лісниках.

Також нардеп привернув держсубвенції на ремонт доріг в окрузі. В оприлюдненому звіті парламентарія за 2016 рік відзначається, що йому вдалося залучити 3,5 млн гривень для ремонту доріг, зокрема, на вул. Шевченко (с. Маковище), Зарічанська (Мостище) та дороги в селі Оленівка.

У 2017 році нардеп тричі звертався до Кабінету міністрів щодо вирішення питання ремонту дорожнього покриття дороги «Сидори-Дрозди-Шамраївка», Р-04 (в обхід Фастова), мосту через річку «Сквирка».

У березні 2018-го Сольвар звернувся до державного дорожнього фонду з вимогою відремонтувати дороги Фастівського, Сквирського, Макарівського та Києво-Святошинського районів. Одна з субвенцій стосується виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво об'їзної автомобільної дороги за межами сіл Мала Снітинка і Мала Офірна.

Ще Сольвар в своїй передвиборчій програмі пообіцяв домагатися відновлення статусу Фастова, як міста обласного підпорядкування з поверненням власних податкової та митної служб та інших органів державної влади.

Сольвар домагатиметься децентралізації владиСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Восени 2015 року в Фастові з ініціативи міської громадської ради та керівників громадських організацій відбулося Громадське віче. Люди вимагали створити в місті повноцінний відділ поліції, повернути всім територіальні структури, які були «виведені» з Фастова, а саме Укрпошти, Укртелекому, фіскальної служби, газової контори, санепідстанції та інших. Серед учасників заходу були представники нардепа Руслана Сольвар. Члени громади міста Фастів і району висловили керівництву країни рішучий протест проти перетворення міста обласного підпорядкування в містечко з урізаними правами й можливостями.

Якщо говорити про законотворчу діяльність, то Сольвар перед виборами обіцяв добиватися децентралізації влади і за час каденції підтримав два законопроекти на цю тему.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про які ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-яких політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: