Мінфін пояснив зменшення коштів казначейства

Читать на русском
Кошти єдиного казначейського рахунку країни різко скоротилися через те, що Мінфін не зміг узяти позику.

Залишки на єдиному казначейському рахунку значно менші, ніж у минулому році, оскільки Україна в першому кварталі не зробила зовнішнього запозичення.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, передає УНН у вівторок, 18 вересня.

«Для того, щоб подивитися на ліквідність держави, необхідно подивитися на ліквідність як і на єдиному казначейському рахунку (це тільки частина наших коштів у гривні), так само й на наші валютні рахунки. Хоча звітуємо ми на одну певну дату, але управлінням ліквідністю займаємося постійно. Якщо нам потрібні витрати у валюті і ми купуємо валюту, то, звісно, ми накопичуємо валюту; якщо потрібне фінансування гривневих наших витрат, то ми управляємо нашим гривневим рахунком. Тому, як ми говорили на початку серпня, зосередження 2 млрд грн на рівневому рахунку в той час, як на валютному був високий рівень, не є критичним, так само, як зараз це не означає, що воно істотно зросло (станом на 1 вересня на ЄКР зосереджені 27 млрд 85 млн грн)», - пояснила Маркарова.

Однак, за її словами, якщо порівняти з попереднім роком, обсяг рахунку казначейства України менший, ніж у минулому році.

«Це пов'язане з тим, що в першому кварталі цього року, за розписом, мали відбутися зовнішні запозичення. Ці запозичення не відбулися. Відповідно - еквівалент 2 млрд доларів, які ми мали би запозичити, - їх немає зараз на нашому рахунку. Зараз йде активна робота. Управління ліквідністю - це те, чим ми займаємося, зокрема, для того, щоб забезпечити, з одного боку, усе необхідне фінансування, а з іншого боку, підготуватися повністю до кінця року, щоб усе відбулося плавно і щоб бюджет 2018 року був повністю виконаний, а бюджетний дефіцит був дотриманий у рамках», - зазначила в.о. міністра фінансів.

Як повідомлялося, залишки коштів на єдиному казначейському рахунку на початок серпня знизилися до рівня січня 2014 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: