Курс валют: коли буде пік девальвації та чого чекати в 2019

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Зараз ще хороший період для тих, хто не встиг придбати долар на зиму. Однак, далі тенденції до зниження курсу протягом осінньо-зимового періоду будуть брати верх через тиск імпорту, політичне забарвлення та боргову проблему.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Андрій Блінов, оцінюючи валютні коливання курсу.

«У плані пом'якшення можуть вплинути відносини з МВФ: почали говорити про нову програму. Випуск євробондів може різко пом'якшити календар виплат Мінфіну, у них з'являться кошти і зникне ризик того, що в найближчі шість місяців Мінфін буде купувати валюту для виконання зовнішніх платежів», - каже експерт.

При цьому, за його словами, один із сценаріїв передбачає, що ми будемо мати неглибоку девальвацію до кінця року, прогнозовано курс буде 28,5-29,5 гривень за долар.

«Але оскільки в липні-серпні, а не зараз, курс вельми несподівано пішов угору, то значна частина девальваційного потенціалу вже використана. Однак, тенденція до зниження все одно буде далі. Нинішнє становище - це ще не тенденція», - розповідає Блінов.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

Відносно євро, за його словами, все залежить від співвідношення долар-євро на світовому ринку. Євро повинен бути слабшим, хоча є й протилежні думки.

Він уточнив, що в останні місяці євро поводиться стабільно відносно долара, а коливання до гривні виникають через ситуацію на світовому ринку.

«В цілому євро як трималося в зоні 1:15 на 1:20 відповідно, так і залишається. Хоча через тенденції у світовій економіці, політика сильного долара все одно триватиме», - припускає Блінов.

Економіст зазначив, що євро – не основний спосіб заощадити, якщо тільки не торгуєш на ринках Європи. Основною валютою накопичення є долар.

Експерт констатував, що так званий традиційний пік – це кінець січня-початок лютого 2019 року.

Як правило наприкінці зими найвищий курс долара, підкреслив економіст.

Він нагадав 2014 рік, уточнивши, що цей період був шоковим в економічному плані. За його словами, 2019 рік також несе в собі певні ризики. Передбачити їх складно, зазначив Блінов.

«Ми не знаємо, як закінчитися президентська компанія, який дух вона буде носити, наскільки планово все буде проходити далі - чи буде мирна зміна уряду», - міркує фінансист.

Тому, є ризики, пов'язані з ринками, додав експерт.

Окрім того, наприклад, будь-який сценарій спрямований на зміну довіри до гривні, якесь руйнування центру або загроза нелегітимної передачі влади - теж буде сильно бити по гривні.

«У будь-якій незрозумілій ситуації купують долар. Тому ризики є. Поки теоретично, але люди бізнесу точно розуміють - 2019 рік непередбачуваний в цьому плані. Тому, краще мати частину грошей в готівці, щоб у будь-який момент її використовувати», - міркує Андрій Блінов.

На його погляд, ризики є, всі розуміють, що вибори просто так не пройдуть, але передбачити це складно.

«Пік коливань ймовірно буде у січні-лютому. В цьому є інтерес влади. Наприклад, курс знижується, всі незадоволені й на цьому тлі за місяць до виборів припустимо курс починають зміцнювати. Хтось із чинної влади робить заяви», - аналізує експерт.

Як вважає економіст, за нинішнього стану речей, якщо не буде ніякого критичного явища, а з експортом у нас все нормально - до березня буде тенденція того, що гривня зміцнитися.

Він допустив, що гривня до кінця року впаде до рівня 28,5-29,5 гривень за долар, до кінця січня просяде до 30 гривень за долар, а ближче до березня, на початку весни почне зміцнюватися, буде певна «відлига».

«Головне – зберегти відносини з міжнародними кредиторами і вийти на ринок комерційних позик», - підкреслив Блінов.

«Вибори можуть проходити при курсі навіть 27 гривень за долар з точки зору нинішньої ринкової та зовнішньоекономічної ситуації. Попит на українську продукцію поки нормальний», - проаналізував Андрій Блінов.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу гривні за останні 5 років.

Як знеціниться українська валюта - за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: