Як особливий статус Донбасу став елементом торгів?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Складно говорити, що погано, а що добре. Не продовження, як і продовження статусу теж має свої плюси та мінуси.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Андрій Горбенко, оцінюючи псевдовибори бойовиків і заяву Курта Волкера про необхідність продовжити закон про особливий статус Донбасу, щоб не порушувати Мінські угоди.

«Зрозуміло, що сам закон був виконанням Україною своєї частини Мінських угод. Але ж «Мінськ» і так не працює. Працює лише в тому плані, що це майданчик для якихось переговорів. Не більше. Чи потрібно Україні виконувати все більше, ніж РФ? У цьому ключі потрібно врахувати, що РФ їх взагалі не виконує», - міркує Горбенко.

Він підкреслив, що суть Мінських угод функціонально була лише в тому, щоб зупинити російську армію від просування, зберегти свою армію.

Росіянам, уточнив політолог, теж потрібно було на той момент зупинитися, не йти далі.

«З другими Мінськими угодами – аналогічна ситуація. В добавок, потрібно було взяти якісь конкретні пункти. Але виконувати їх ніхто не збирається. Для України це безглуздо, тому що ми втрачаємо суверенітет, а РФ «Мінськ» не потрібен, оскільки їй не потрібен незалежний Донбас і вирішення проблеми будь-яким шляхом», - пояснює Горбенко.

Для РФ – це точки постійного неспокою, а поки є неспокій на Донбасі, питання Криму не піднімається, акцентував експерт.

На його думку, ймовірно, псевдовибори РФ зараз призначені саме для того, щоб торгуватися.

«РФ спеціально це робить. Грубо кажучи, діє на кшталт того, що ось нехай Україна проголосує за продовження особливого статусу на Донбасі, а ми скасуємо вибори. Ці вибори там не потрібні і призначені вони тільки для цього. За фактом, ніхто там нікого не вибирає, це просто маріонетки», - розповідає Андрій Горбенко.

Він підкреслив, що весь Донбас є заручником терориста – РФ.

«І кожен раз ставить дуло до голови цього заручника з умовою, що або ви робите те, що ми хочемо, або ми робимо гірше. Так це виглядає і так поводиться РФ. Питання в тому, що є один нюанс, синдром, коли заручники люблять своїх терористів», - зазначив Горбенко.

Він нагадав, що, коли приймався закон про особливий статус, був теракт під ВР.

«Наскільки небезпечно цього разу буде проходити продовження терміну дії законопроекту - поки питання. Все залежить від сміливості ВР. А перед виборами ніякою сміливістю Рада не буде відрізнятися в принципі. Всі будуть хотіти бути хорошими, з усіх питань, а це неможливо, якщо приймати реальні рішення хоч з якихось питань», - проаналізував Андрій Горбенко.

Як відомо, президент України Петро Порошенко 22 січня 2014 року пообіцяв провести місцеві вибори на Донбасі, як тільки Росія виконає четвертий пункт мінського меморандуму: закриє кордон і забере підрозділи з території України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: