Вибори в Україні: чого чекати від Кремля в найближчі місяці

Читать на русском
Петро Порошенко висловив стурбованість з приводу втручання РФ в українські вибори. Більше про плани РФ і завдання України, знають експерти

У ці дні Україна вступає в період серйозних викликів. І пов'язано це не тільки і не стільки з фактичним стартом президентської кампанії, а й серйозним зовнішньополітичним переформатуванням.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook політтехнолог Тарас Березовець, передає Слово і Діло.

Експерт підкреслив, що після вбивства терористичного ватажка т.зв. ДНР Олександра Захарченко Кремль пішов на серйозну ескалацію і грубе порушення мінських угод, призначивши дату «виборів» в ДНР і ЛНР на 11 листопада 2018 року.

На його думку, це рішення буде мати набагато більш глибинні наслідки, ніж здається на перший погляд.

Навіщо Путіну «вибори» в «Л/ДНР»?Після ліквідації ватажка ДНР у Кремлі призначили так звані місцеві вибори в ОРДЛО на 11 листопада. Навіщо – міркували експерти.

До того ж, розговорився не в міру Костянтин Затулін, який визнав, що Донбас набагато більш українізований, ніж Крим, і з його подальшої окупацією будуть проблеми, зазначив він.

На думку Затуліна, ні багато, ні мало «Донецьк і Луганськ потрібно повернути в загальне політичне поле з Україною ... саме повернення в цьому статусі ... стане каталізатором ланцюгової реакції федералізації України, уточнив Березовець.

«Якщо до цього додати одкровення Зюганова, який днями зажадав від Кремля включити ДНР і ЛНР до складу РФ, якщо дотиснути Україну не вийде. З усього виходить, що основні зусилля Кремля в найближчі місяці будуть спрямовані, разом з необмеженими медійними, фінансовими та іншими ресурсами на досягнення сприятливого для себе результату президентських і парламентських виборів», - аналізує Березовець.

Власне, про це ж в грудні 2017 року попереджав у своєму прогнозі по російському втручанню в українські вибори директор Національної розвідки США День Коут, нагадав він.

На його переконання, в таких умовах українська політична еліта, її патріотична частина, зобов'язана стати центром політичної стабільності.

«Особливо з урахуванням явних намірів Кремля піти на ескалацію обстановки напередодні та безпосередньо в момент обрання глави держави», - підкреслив Березовець.

Він звернув увагу на приклад США, які при всій своїй потужності виявилися уразливими перед російською гібридною агресією в момент вибору президента в листопаді 2016 року.

І через це змушені розсьорбувати наслідки російського втручання до сьогоднішнього дня.

На його думку, тут особливо важлива консолідація всередині Верховної Ради найбільш здорових сил, зокрема Народного фронту і БПП. Той же дисциплінований НФ виступає клеєм, хребтом державної конструкції всі останні роки.

«Для всіх по-справжньому українських кандидатів немає і не може бути компромісу в питаннях територіальної цілісності та неминучої деокупації Криму і Донбасу, мови, зміцнення армії та спецслужб, європейського і євроатлантичного вибору, єдиної автокефальної православної церкви», - наполіг він.

Все, що не вписується в ці рамки, є частиною кремлівських розводок, що ставлять в кінцевому підсумку мету демонтажу української державності, підкреслив Березовець.

Він уточнив, що про це гранично ясно висловився в своєму інтерв'ю той же Затулін. Як і про те, що Росія в 2014 році помилилася, не окупувавши Маріуполь.

«Потрібно бути готовим до того, що в найближчі місяці може ще більше загостритися обстановка на Азовському морі, метою якої буде змусити прийти України до угоди про відновлення поставок прісної води в окупований Крим. Все це повинно змусити орієнтовану на інтеграцію в ЄС і НАТО частина еліти виставити «червоні прапорці» для будь-яких можливих компромісів, що передують вибору президента і нової Верховної Ради», - проаналізував Тарас Березовець

Відзначимо, Порошенко запевнив, що ніколи не погодиться на те, щоб главу держави обирав парламент, а не виборці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: