Політичні союзи: які передвиборчі тенденції та що з цього вийде

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог
Володимир Фесенкополітолог

Якщо «Опоблок» і «За життя» висунуть єдиного кандидата на президентських виборах, а Гриценко не домовиться із Садовим, ми побачимо трохи інший розклад, ніж є зараз.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Валентин Войтков, передає «Слово і Діло».

«Зокрема, в такому разі суттєво зростуть шанси Бойка або Рабіновича на вихід до другого туру»_, – зазначив Войтков.

За його словами, зараз у них по 6-8%. Може стати 10-12% чи навіть більше, адже в них переважно той самий електорат.

«Часткова мобілізація умовного «регіоналівського» електорату дасть плюс «патріотичним» кандидатам. Шанси Порошенка зростуть, хоча й не так стрімко, як він на це розраховує», – додав він.

Шанси Гриценка на вихід до другого туру зменшаться в разі висунення кандидата від «Самопомочі». Сьогодні в нього 8-9%, але в Садового, який ще не починав кампанію, близько 3%, і в обох електорат на Заході та в Центрі.

Політтехнолог підкреслив, що зросте ризик відновлення умовного розколу країни.

Ганебні вибори, які нічого не вирішують. Колонка Леоніда ШвецяЗ наближенням виборів зростає й кількість охочих голосувати. При цьому жоден із кандидатів не користується довірою. Чому ж тоді зростають рейтинги деяких кандидатів? Про це в колонці Леоніда Швеця.

«Кандидат від «Опоблоку» та «За життя» гратиме на темі миру, анти-ЄС, там же буде «Основа» з її «компромісом», різноманітні партії миру та інші», – пояснив він.

За його словами, багато також залежатиме від того, чи будуть умовні нові обличчя. Найбільший потенціал у Вакарчука та Зеленського.

«Поки що вони фігурують в опитуваннях. Якщо вони не підуть на вибори, їхній потенційний електорат розпорошиться між іншими кандидатами», – резюмував Валентин Войтков.

Своєю чергою політолог Володимр Фесенко зазначив, що до об’єднання Рабіновича й Льовочкіна є багато запитань.

«Хто буде від них єдиним кандидатом на президентських виборах? Якщо Льовочкін погодився, то, мабуть, таким кандидатом буде Бойко. Коли і як створюватимуть єдину партію – вже зараз чи ближче до парламентських виборів? Як поділять квоти в новому акціонерному товаристві – порівну чи «за справедливістю»?», – уточнив експерт.

На його думку, вони намагаються відтворити Партію регіонів.

«Поляризація на Захід і Схід – це погано для країни. Але їхні сподівання на реванш є марними. У 2014 році колишні «регіонали» втратили близько 4 мільйонів виборців (які залишилися на окупованих територіях). Без них вони не виграють ані президентські, ані парламентські вибори. Єдиний кандидат від колишніх «регіоналів» може вийти до другого туру, але це лише посилить мотивацію дати їм відсіч», – підкреслив він.

Експерт висловив скептичне ставлення до «політичних колгоспів».

«Тактичні виграші, та й то відносні, вони можуть отримувати, а стратегічно програють і врешті решт розвалюються», – констатував Фесенко.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, кого українці бачать майбутнім президентом.

Більше про президентські перегони – в матеріалі «Ганебні вибори, які нічого не вирішують. Колонка Леоніда Швеця».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: