«Схід-2018»: що стоїть за російськими військовими навчаннями

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Підготовка до військових навчань «Схід-2018» почалася в січні 2018 року. Вже тоді повідомлялося що цього року навчання будуть наймасштабнішими з часів радянських навчань «Захід-81».

Про це в своєму блозі та на сторінці Facebook написав політолог Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

Експерт нагадав, що навчання «Схід» проводилися РФ і в 2010-му, і в 2014-му, хоча й не в такому масштабі. Але все ж, наприклад, у 2014 році були задіяні близько 150 тисяч військовослужбовців, що також немало.

На його думку, сценарій, який відпрацьовуватиметься на цих навчаннях, спрямований на найближчі країни-союзники США, а саме Японію, Південну Корею, Тайвань і не виключено, що й США як країну-гаранта їхньої безпеки.

Крім того, великого значення набуває й ситуація в Арктиці, адже до навчань долучається Північний флот, констатував політолог.

«Не секрет, що Росія нарощує військову присутність у районі Північного Льодовитого океану, демонструючи дедалі більше свої домагання на територію Арктики, кидаючи виклик іншим північним країнам, таким як Канада, США, Норвегія, в боротьбі за нафтогазові родовища, виявлені в цьому регіоні», – зазначив Мусієнко.

Знаковою подією є й участь китайських військових у навчаннях. Це може свідчити про формування свого роду альянсу між РФ і КНР та поглиблення відносин.

Хоча не виключено, що своєю участю в цих навчаннях Китай хоче кинути виклик США, уточнив він.

«Таким чином, виторгувати для себе вигідніші умови на переговорах з американцями, пов'язаними з питаннями торгівлі та мит, які вже дуже чутливі для Піднебесної. Дружні відносини зі США не менш важливі для Китаю», – пояснив експерт.

На його думку, якщо Росія й Китай вирішили поглибити своє військове співробітництво, то це сигнал не лише для Азії, але й для Європи. Адже саме в західному напрямку Китай будує й розвиває свої проекти «Шовкового шляху».

«І зараз, коли між ЄС і США є певні розбіжності, можливо, розрахунок Китаю й Росії полягатиме в тому, щоб іще більше забити клин між американцями та європейцями, таким чином намагаючись сформувати геополітичний альянс Європа-Азія на противагу США», – підкреслив політолог.

У кожному разі, ці навчання в першу чергу є демонстрацією сили для США та їхніх союзників, додав він.

«Мовляв, дивіться, яку силу ми здатні виставити в разі повномасштабних військових дій», – резюмував Олександр Мусієнко.

Тим часом у НАТО заявили, що військові навчання РФ «Схід-2018» можуть бути відпрацюванням участі у великому конфлікті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: