Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ігор Діденко

Читать на русском
Діденко виконав 39 відсотків обіцянок. Йому потрібно здійснити стільки ж зобов'язань, скільки він виконав за попередні чотири роки.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ігор Діденко (фракція «Самопомочі»).

Діденко пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року. Він є членом комітету Верховної Ради України з питань транспорту. За час каденції нардеп дав 33 обіцянки, з яких 13 виконав (39%), а 7 – провалив. Ще 13 запевнень Діденку потрібно встигнути виконати за рік, що залишився.

Не зміг нардеп виконати передвиборчу обіцянку домогтися скасування пільг парламентарів і міністрів. Народні депутати від фракції «Самопомочі», в тому числі й сам Діденко, не зареєстрували жодної законодавчої ініціативи про скасування пільг для нардепів і членів Кабміну.

Також нардеп провалив відразу три програмних запевнення, що стосуються суддів. Перед виборами Діденко обіцяв домогтися усунення президента і парламенту від формування суддівського корпусу. У 2016 році Верховна Рада ухвалила в другому читанні проект закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)». Діденко утримався при голосуванні за цей законопроект.

Тим самим нардеп не виконав ще одну програмну обіцянку – домогтися удосконалення механізмів дисциплінарної відповідальності суддів. Крім того, зміни до Конституції передбачали запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах. Проігнорувавши цю законодавчу ініціативу, Діденко провалив третю обіцянку – домогтись удосконалення механізмів відбору суддів.

Ще Діденко обіцяв виборцям відстоювати створення незалежного Національного фонду досліджень, однак, коли Рада голосувала за його створення, нардеп був відсутній у сесійній залі.

Натомість нардеп підтримав більшість законопроектів, спрямованих на соціальний захист захисників територіальної цілісності України, виконавши відповідну передвиборчу обіцянку.

Аналогічним чином Діденко виконав ще одне програмне завірення – домогтися дерегуляції бізнесу, підтримавши два проекти закону на цю тему.

Перед виборами Діденко обіцяв домагатися прозорості процедури реалізації державного майна. Він проголосував за проект закону удосконалення положень закону України «Про приватизацію державного майна». Документ передбачає недопущення до процесів приватизації покупців юридичних і фізичних осіб держави-агресора, а торговці цінними паперами будуть зобов'язані надавати інформацію про осіб, в інтересах яких здійснюється придбання державних корпоративних прав. Фонду держмайна надаватиметься можливість залучати до процесу приватизації радників за позабюджетні кошти.

Також нардеп голосвал за всі законопроекти, спрямовані на спрощення процедури надання адміністративних послуг для громадян і бізнесу та підвищення відповідальності за злочини або злочинну бездіяльність чиновників.

До кінця каденції Діденку потрібно втілити в життя ще стільки ж обіцянок, скільки він виконав за попередні чотири роки. Балотуючись на виборах він мав намір домогтися децентралізації влади і податків, проте двічі голосував проти змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

Нічого ще не зробив нардеп для виконання запевнення – домогтися створення на базі університетів потужних науково-навчальних центрів.

Також Діденко пообіцяв домогтися запровадження муніципальних органів правопорядку. Сам нардеп не подав з цього приводу жодної законодавчої ініціативи. А зареєстрований у Раді ще три роки назад проект закону «Про муніципальної варті» досі чекає другого читання.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: