Хімічна катастрофа в Криму. Що буде далі та чи поверне Україна півострів?

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Ми в стані війн. Росія несе повну відповідальність в тому числі за техногенні, екологічні катастрофи. Україна не має в це втручатися, для цього існує Женевська конвенція. Жодних поступок бути не може.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, оцінюючи екологічну ситуацію в Криму та ймовірність повернення півострова до складу України.

«Катастрофа сталася через ЗС РФ, а завод переєструвався на російську юрисдикцію. Тому «Кримський титан» та РФ мають нести відповідальність. Україна може лише позиватися через те екологічне лихо, яке задає збитків нашій території. Саме Росія окупувала територію, забрала акваторію Азовського моря, континентальний шельф, економічну зону, в нашій економічній зоні качає газ і фактично нас грабує», – зазначив Перепелиця.

Техногенну та екологічну катастрофу в Криму передбачали від самого початку й через чотири роки перші дзвоники пролунали, додав він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Далі Крим повністю перетвориться на військову базу. Стільки населення, скільки є в Криму, сам півострів не прогодує. Тому його й передали Україні свого часу. Там замкнута екосистема, була просто пустеля. Лише кримські татари могли облаштувати там необхідні умови життєдіяльності. Степовий Крим повністю залежить від вологи», – уточнив експерт.

За його словами, в Криму немає річок, джерел, а без води півострів просто загине як економічна структура перш за все в аграрній сфері.

«Крим просто перетворюється на пустелю. Тому Росія й планувала захоплювати не лише Крим, а й Херсонську, Миколаївську та Одеську області, які й живлять Крим усім необхідним – водою, електроенергією. Тому далі буде лише гірше», – пояснив він.

Крім цього, ще додається переселення людей. Кримчани живуть за рахунок російської пенсії, відпочивальників та держслужби, бізнес там убили, підкреслив фахівець.

«Росія переселятиме туди своє населення, адже корінним кримчанам вони не довіряють. Це сталінський метод переселення – заміна більш лояльним населенням. Цей процес триватиме», – акцентував він.

На його думку, не варто тішити себе ілюзіями, що Крим повернеться до складу України, адже такий сценарій малоймовірний.

Поки існує Росія, поки вона не розвалилась, а це невідомо коли станеться та чи станеться взагалі, в нас немає шансів повернути Крим. А сьогодні Росія консолідована як ніколи.

«Потрібно бути реалістами. Силою ми Крим не повернемо. Наше керівництво відкидає силовий варіант повернення своїх територій, а добровільно Росія ніколи його не віддасть. Навіть якщо замість Путіна буде хтось інший», – наголосив експерт.

Росія чотири камені Курильських островів не віддає Японії, хоча захоплення було після завершення війни. Досі Японія та Росія перебувають у стані війни, додав він.

«Поки існує РФ, Крим ми не повернемо. Та й потім, кого повертати? Вже близько мільйона осіб переселені РФ зі своєї території на півострів. Повертати російських громадян із військовими РФ?», – уточнив фахівець.

Постійно про повернення Криму згадують лише кримські татари, адже це їхній справжній біль, підкреслив він.

«Це не означає, що про Крим потрібно забути. Зараз потрібно дотримуватися хоча б міжнародних вимог», – резюмував Григорій Перепелиця.

Нагадаємо, три роки тому президент Петро Порошенко запевнив, що Крим у недалекому майбутньому знову буде українським.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: